Problemet i västvärlden i dag är att vi äter för mycket fet och söt mat. Cancer, stroke och hjärtsjukdomar står för tre fjärdedelar av alla dödsfall och fetma och diabetes - som ofta blir konsekvenser av för dålig kost - ökar risken för att drabbas.
I SvD pågår serien "Bullar på hjärnan" om varför vi äter för mycket fett och socker. Socker- och fettberoende jämställs med tobak, narkotika och spelberoende. Vi blir drogade. Chefen för det amerikanska livsmedelsverket, David Hessler, nyanserar dock det påståendet med att det inte är så enkelt som ett sockerberoende.
Om sockret ensamt bar skulden för "suget" skulle människor tugga bitsocker, menar han. Men lägg till fett, salt, andra smaker etcetera så blir maten alldeles oemotståndlig. "Man kan förstås kalla det för beroende. (?) Man kan också kalla det att vara människa", säger Kessler (SvD 1/11). Det är en sund inställning.
Den 30 november kommer Socialstyrelsen med nya nationella riktlinjer där alla patienter ska erbjudas rådgivning om alkohol, tobak, matvanor och fysisk aktivitet. Motion på recept känner vi till, men att peta i vuxna människors mat kan vara känsligare (barns sockerintag lägger vi oss däremot skrupelfritt i - de sockerfria förskolorna ploppar upp som svampar ur marken).
Det är en sak att hälso- och sjukvården ställer frågor och ger rekommendationer om kost. Det ingår i uppdraget att förebygga sjukdom, så det är en riktig åtgärd. Däremot är det en helt annan sak om staten skulle gå in och försöka styra över vad medborgarna stoppar i sig. Så som den danska staten har gjort.
Det finns flera problem med den danska fettskatten. För det första är den så pass låg att det för en tvåbarnsfamilj handlar om cirka en tusenlapp om året i ökade kostnader förutsatt att den köper samma mat som tidigare. Om fettskatten får någon ekonomisk betydelse är alltså mycket tveksamt. Däremot är moralkakan svår att ta miste på - något som flera livsmedelsbutiker i Danmark har utnyttjat genom att höja priserna mer än skatten berättigar till. Tack vare statens moraliserande gör butiksägarna feta vinster?
Med det främsta problemet med den danska fettskatten är det bekymmersamma draget av förmynderi. Majoriteten av alla människor har inte problem med sin kost, därför är det fel att staten gör generella åtgärder som drabbar samtliga konsumenter.
Men vi har ju hög alkohol- och tobaksskatt i Sverige, säger någon. Det är sant, och det kan man ha synpunkter på. Tobak är emellertid alltid skadligt för hälsan oavsett hur litet du konsumerar, så på det sättet kan den höga tobaksskatten legitimeras. Fett och socker är inte skadligt i måttliga mängder. De flesta kan njuta av de sakerna med sunt förnuft och ska inte hindras från att göra så.