Coachningen är inte problemet

Correns granskning av privata jobbcoacher i Linköping visade att var tredje företag hade betalningsanmärkningar (12/11).

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har kritiserats för jobbcoachningen. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har kritiserats för jobbcoachningen. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-11-17 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Enligt en reportageserie i Aftonbladet förekommer det att jobbcoacher använder hypnos och healing.

Det är utmärkt att coachningen granskas. Och det är givetvis oacceptabelt om statens pengar går till hypnos för arbetslösa. Men det vore farligt att avfärda en hel bransch på grund av några få oseriösa personer.

Regeringen satsar 1,1 miljarder på matchningsverksamhet i år - det vill säga coachning.

Betyder kritiken mot vissa företag inom branschen att satsningen är ett stort misslyckande? Nej, inte nödvändigtvis.

Arbetsförmedlingen i Linköping säger sig vara nöjd med företagens arbete. Och terapi, medicinska behandlingar och rehabilitering får inte förekomma inom ramen för jobbcoachning. Det framgår av Arbetsförmedlingens avtal. Nu görs upphandlingen om för att sortera bort oseriösa företag. Coachning har blivit en snabbväxande bransch och det är viktigt att den hålls efter.

Men kritiken mot coachningen också är politisk. Oppositionen ser en chans att förlöjliga regeringens arbetsmarknadspolitik. Och det är klart - efter rubrikerna om hypnos är det en rätt tacksam uppgift.

Matchning är dock bara en del i helheten. Regeringen har sänkt arbetsgivaravgiften för unga med 17 miljarder kronor. Man har skapat instegsjobb, förstärkt antalet utbildningsplatser på komvux och högskola, samt sänkt kostnaden för att anställa unga som varit sjukskrivna i sex månader. Inom jobbgarantin erbjuds praktik och andra aktiviteter.

Kommer då arbetslösheten att minska genom regeringens satsningar?

Det är svårt att säga. Tidningen The Economist gick nyligen igenom de metoder som har prövats för att bekämpa arbetslösheten (3/10). Det finns egentligen inte mycket som fungerar. Konstgjorda, subventionerade jobb leder sällan till riktiga jobb. Att aktivera de arbetslösa och peppa dem till att söka jobb - vilket coachning delvis handlar om - har viss effekt i en högkonjunktur. I en lågkonjunktur fungerar det sämre.

Utbildning kan fungera - och här kan coachningen hjälpa den arbetslöse att hitta rätt. Men det är under förutsättning att det finns jobb för den med rätt utbildning.

Situationen för Sveriges arbetslösa varierar från fall till fall. Många av dem har goda chanser att hitta ett nytt jobb. Kanske i en annan bransch, kanske genom att vidareutbilda sig. De kan få hjälp av en coach att snabbt hitta rätt väg.

Men många kommer tyvärr att misslyckas med att hitta jobb. Det är oundvikligt när arbetslösheten väntas stiga till tio procent. Varken coachning eller andra åtgärder kan förändra det.

Det som verkligen skulle skapa jobb är regelförenklingar och skattesänkningar för företagen, samt lägre kostnader för att anställa. Här har regeringen inte nått tillräckligt långt. Det är snarare det än coachningen den bör kritiseras för.

Läs mer om