Kondomer är ute och p-stavar och p-piller inne. Med stor sannolikhet är det orsaken till att nästan 27 000 nya fall av klamydia rapporterades 2003. Det bådar inte gott inför framtiden, eftersom klamydia kan leda till bland annat framtida ofrivillig barnlöshet.
Klamydia är en infektion som kan orsaka inflammation i könsorganen hos både kvinnor och män, med risk för en rad allvarliga konsekvenser, till exempel infertilitet. Infektionen överförs genom samlag och kan ibland vara så gott som symptomfri och därmed svår att upptäcka och behandla.
De flesta klamydiasmittade finns i gruppen flickor mellan 15 och 19 år.
Sexdebuten sker i allt lägre åld-rar och många har tidigt etablerat ett frekvent sexualliv, inte sällan med täta byten av partner.
Vuxna beskärmar sig över ungdomens sexvanor och i många fall ohämmade sexuella utlevelser. Pekpinnen är aldrig långt borta när de äldre diskuterar ungdomssex. För tidigt, för omdömeslöst ifråga om partner, oförmåga att ta ansvar för sexuella relationer och inte tillräckligt medvetna om riskerna med oskyddat sex, hävdar man från vuxenvärlden.
Det har ingen betydelse om det de vuxna säger är rätt eller fel, klokt eller dumt. Varje ungdomsgeneration gör sina egna erfarenheter, lever utifrån de uttalade eller outtalade värderingar och koder som just då gäller inom deras åldersgrupp.
I dag talas ofta om samhällets sexifiering, och hur gärna unga människor låter sig fångas i den.
Det är så det är, antingen de vuxna kan ta det till sig eller inte. Men det är definitivt dags att lägga bort pekpinnen och acceptera att utvecklingen gått därhän att ingen, aldrig så auktoritär vuxen, kan hindra ungdomar från att leva ut sin sexualitet.
De vuxnas ansvar nu är primärt att se till att de unga verkligen inser riskerna med ett oansvarigt sexualliv. Nära nog 27 000 nya fall av klamydia förra året talar sitt tydliga språk. Och klamydia är inte den enda könssjukdomen som kan drabba dem som ratar kondomen, det mest effektiva medlet att skydda sig mot sexrelaterade sjukdomar.
Uppgiften är naturligtvis inte lätt. Hur ska man få en 15-årig tjej att se allvaret i att oskyddat sex kan betyda att hon inte kan få barn om hon skulle vilja det om tio--tolv år? Och hur ska det gå till att övertyga en 17-åring om att klamydia ökar risken för framtida utomkvedshavandeskap eller att en oupptäckt och obehandlad klamydia vid en förlossning kan ge upphov till ögoninflammation hos babyn?
Hur uppgiften ska lösas måste vara en fråga för Folkhälsoinstitutet, när det får resurser till annat än att varna för alkohol och tobak. Och hur tungt det än känns att pådyvla den stackars utarmade svenska skolan ännu en uppgift är det läge för intensifierad sexualupplysning från katedern.
Läge är det också för en riksomfattande kampanj för användning av kondomer. Kondomen fick en glansperiod när vetskapen om hiv-smitta och aids spreds och skapade stark oro.
Nu gäller det att övertyga ungdomar, och även de i andra åldersgrupper, om att kondomen fortfarande har en viktig funktion. Än så länge är det den säkraste preventivåtgärden för att slippa klamydia, gonorré, hiv-smitta och andra farliga och obehagliga könssjukdomar.
Mottagningar och rådgivningsbyråer i all ära, men de kräver att ungdomar aktivt söker upplysning och så ser dessvärre inte verkligheten ut. Upplysningen om ett säkert sexliv måste ges där unga människor vistas till vardags, exempelvis i skolorna.