En dubbelspårig järnvägsbro som Banverket vill bygga över Göta Kanal, mitt i centrala Motala, fortsätter att ställa till problem. Det är synd, Sverige behöver mer kapacitet i järnvägsnätet.
Det är kanaldirektör Claes-Göran Österlund som satt sig på tvären. Han tror att järnvägsbron i framtiden kan hota möjligheten för småbåtar att passera på Göta Kanal. Trots långdragna förhandlingar har Banverket och Göta Kanal inte lyckats sluta något avtal.
Att en kanaldirektör tänker på verksamhetens framtid är förstås rimligt. Men frågan är om Österlund - som piskat upp en ganska ettrig opinion i frågan - inte oroar sig i onödan.
I dag går 48 tåg per dygn genom Motala. Men sträckan Mjölby-Storvik är viktig för godstrafik och kapaciteten räcker inte till. Vissa tåg måste dirigeras om via Falköping väster om Vättern - en omväg på 70 kilometer. Banverkets beräkningar säger att trafiken kan komma att öka till 106 tåg per dygn i en relativt snar framtid. Av dessa kommer 40 att vara godståg, 48 regionaltåg och 18 interregionala tåg, enligt prognosen. År 2020 beräknar Banverket att antalet tåg är uppe i 125.
Det är alltså inte bara godstrafiken som ökar, utan även regionaltågen - vilket underlättar för tågpendlare.
Men Claes-Göran Österlund accepterar inte Banverkets siffror. Han hävdar i stället att dubbelspåret byggs för att klara 800 tåg per dygn och att en 60-procentig beläggning är tänkbar. Då skulle det handla om 480 tåg. Österlund och de andra debattörer som försökt skapa opinion i frågan framställer det följaktligen som att tunga, långsamma godståg skulle rulla genom Motala - och över Göta Kanal - var tredje minut. Då skulle det inte finnas tid för några broöppningar, vilket skulle sätta stopp för båttrafiken på Göta Kanal.
Ett mardrömsscenario, jo visst. Men är det trovärdigt?
Under högsäsong vill kanalbolaget kunna öppna bron så att båtar kan passera två gånger i timmen, 9.00-18.00. En broöppning tar cirka tio minuter.
En stor del av godstågen passerar Motala nattetid, ungefär 60 procent. Även om godstrafiken skulle öka till 100 tåg per dygn är det alltså bara 40 tåg som påverkar broöppningarna. Att persontrafiken - interregionaltåg och regionaltåg - skulle öka i så stor utsträckning faller på sin egen orimlighet. Mjölby, Motala och Storvik är inte direkt några miljonstäder.
40 godståg under dygnets ljusa timmar blir alltså cirka tre godståg per timme. Det är långt över Banverkets kalkyl, men lämnar gott om tid för broöppningar. Till det kommer visserligen regionaltågen - men Österlund kan inte gärna mena att arbetspendlande Motalabor ska stå tillbaka för att fritidsbåtar ska ha fri lejd.
Påståendet att tågtrafiken skulle hota båtlivet på Göta Kanal är mer eller mindre taget ur luften.
Det är särskilt beklagligt eftersom de båda parterna borde ha goda möjligheter att hitta en rimlig lösning på problemet. Vakna upp och se verkligheten, Österlund.