Dags att stänga ner Systemet

Motboken revs 1955. Nära 60 år senare är det på tiden att avskaffa alkoholmonopolet.

Motboken revs 1955. Nära 60 år senare är det på tiden att avskaffa alkoholmonopolet.

Foto: Pressens Bild

Linköping2013-09-30 03:45
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Den svenska alkoholkulturen har förändrats men en sak består – Systembolaget.

Folk ska arbeta och inte supa, sade finansminister Anders Borg (M) 2010, sänkte skatten på jobb och höjde den på alkohol. 2014 är det dags igen. Främst för ungdomarnas skull, hävdar folkhälsominister Maria Larsson (KD), för de utgör den mest priskänsliga gruppen. Just det. Därmed också den grupp som sannolikt väljer andra, billigare alternativ som smuggel- eller fulsprit. Langarna jublar.

Det är inga stora summor vi pratar om. Skatten på öl och vin ska höjas med sju procent, i praktiken ungefär 30-40 öre per ölburk och två kronor extra för en flaska vin. Skatten på sprit höjs bara en procent, varför folkhälsoargumentet klingar falskt. Skattehöjningen väntas inbringa 730 sköna miljoner till statskassan. Är förmodade kostnader för framtida alkoholskador på grund av billig ful- eller smuggelsprit bortdragna? Troligen inte. Ansvarig minister Larsson tror nämligen inte att den konsumtionen kommer att öka, eftersom höjningen inte är så pass stor. Men varför skulle i så fall konsumtionen av Systemsprit minska, vilket är regeringens argument för att höja skatten?

Branschen klagar inte eftersom den i stort sett består av en enda aktör, med folkhälsan som uppdrag. Systembolaget föddes 1955, samma år som Motboken – med individuell ransonering beroende vem du var – togs ur bruk. Systemet tog över som folksamvete, vilket enligt bolaget själv har gått riktigt bra. Konsumtionen av starka drycker minskade fram till EU-inträdet 1995. Sedan svensken blev europé dricker han/hon ”mer än på hundra år”.

Ändå har Sverige EU-dispens för monopolet på försäljning av alkohol. Införsel från utlandet och internethandel har dock Systemet inte kunnat rå på – även om det sannerligen försökt. City Gross blev utsatt för en massiv motkampanj för sin hemleveranstjänst av alkohol i samband med matvaruinköp. Nu ska Systemet självt satsa på hemleverans!

Det breda utbudet och den goda kvaliteten brukar användas som argument för monopolet. Men en undersökning som BK Wine Magazine har gjort vittnar om en annan bild. Systemet har visserligen – på order av EU – ett brett beställningssortiment, men ordinarie utbud ligger på runt 2 000 sorters vin, öl och sprit. På Facebook har ”Sommelieruppropet”, till stöd för fri konkurrens på området, startats av femton medlemmar ur Winefinders vinkommitté som arbetar på namnkunniga krogar runt om i Norden. Sommelierernas kunskaper inte får komma konsumenter till del på det sätt som de önskar. På grund av alkoholmonopolet.

Runt om i matlandet Sverige finns gårdar som inget hellre önskar än att få sälja sina egna produkter. Det får de inte. På grund av alkoholmonopolet.

De som hårdast kämpar för Systembolagets fortsatta absolutism är bolaget självt. Systemet tjänade det rusiga Sverige väl när det begav sig, men numera är monopolet mest ett minnesmärke över en rusig historia. Sveriges alkoholkultur har lyckligtvis förändrats. Det är dags att andra seriösa aktörer släpps in på marknaden.

Läs mer om