De borgerliga rättar in sig i ledet om FRA

Partipiskan viner inför onsdagens beslut i riksdagen om det kritiserade FRA-förslaget. Samtidigt växer motståndet - inte minst på nätet, där nätverket Stoppa FRA-lagens hemsida haft 310 000 besökare på mindre än en vecka. Även på Corren.se är diskussionen livlig.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2008-06-16 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Partipiskan viner inför onsdagens beslut i riksdagen om det kritiserade FRA-förslaget. Samtidigt växer motståndet - inte minst på nätet, där nätverket Stoppa FRA-lagens hemsida haft 310 000 besökare på mindre än en vecka. Även på Corren.se är diskussionen livlig.

Allt fler verkar inse vidden av det nygamla förslaget om att låta Försvarets Radioanstalt, FRA, övervaka den kabelburna elektroniska kommunikationen över Sveriges gränser. Förslaget är, om det går igenom, ett rejält kliv i riktning mot ett övervakningssamhälle. Ett samhälle där det blir allt svårare att vara anonym och där sekretess är undantag i stället för regel, tvärt emot hur det ska vara i en demokrati.

Anhängarna menar att FRA: s utökade befogenheter är en nödvändig anpassning till verkligheten, där signalspaning i etern blir allt mindre effektiv eftersom 98 procent av all elektronisk kommunikation går via kabel.

Belackarna tycker att det är ett grovt brott mot den personliga integriteten - som dessutom inte står i proportion till vad det kommer att kunna uträtta när det gäller yttre hot mot Sverige. Priset i form av en kringskuren integritet är för högt i relation till hur många terrorister som kommer att kunna sättas dit.

Anhängarna är i dagsläget de borgerliga partierna och belackarna allt från oppositionen - trots att förslaget från början togs fram av den före detta s-regeringen - till Rikspolisstyrelsen, Säpo och Riksåklagaren, som alla hade invändningar när förslaget var ute på remiss. Det var de många negativa remissyttrandena och upprörda borgerliga politiker som fick dåvarande försvarsminister Mikael Odenberg (m) att komplettera förslaget med ett integritetsskyddsråd, vilket flertalet av de förut så upprörda borgerliga politikerna verkar nöjda med.

Några sliter dock sitt hår inför onsdagens omröstning. Men inte så många som man hade kunnat vänta sig eller hoppas på.

Alla tankar på och beslut i riktning mot ett övervakningssamhälle ligger långt ifrån de borgerliga partiernas liberala idéer - där värnandet av integriteten är centralt. Ändå är det bara tre borgerliga riksdagsledamöter som tvivlar öppet på hur de ska rösta: Birgitta Ohlsson (fp), Fredrick Federley (c) och Annie Johansson (c). De har att välja mellan sin övertygelse och partipiskan, som lär vina hårdare än på länge. För att fälla FRA-förslaget behövs nämligen bara fyra bångstyriga ledamöter.

Correns rundringning till länets borgerliga riksdagsledamöter visar att de viss vånda till trots kommer att gå i regeringens ledband. Det är synd.

För Sverige som - förutsatt att det blir ett beslut på onsdag - tar ett rejält kliv i helt fel riktning. För de östgötar som röstat borgerligt och som nog hoppades på att "deras" ledamöter skulle stå upp för de värderingar de gick till val på. Men det är också synd för att de borgerliga partierna genom att sätta press på enskilda ledamöter får alliansregeringen att framstå som lika maktfullkomlig som vilken s-regering som helst.

Läs mer om