Decenniet slutar som det började

I natt övergår 00-talet i 10-talet. Som sig bör inför ett nytt decennium har listorna över 00-talets viktigaste händelser, personer och företeelser haglat.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-12-31 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Terrorattackerna mot USA den 11 september 2001 har definitivt präglat 00-talet. Och att terrorhotet fortfarande inte är avvärjt fick vi svart på vitt på juldagen. Då försökte den 23-årige nigerianske medborgaren Umar Farouk Abdulmutallab spränga ett flygplan på väg mellan Amsterdam och Detroit.

Tragiskt nog slutar alltså 00-talet på samma sätt som det började - med terror.

Den 23-årige nigerianen ska ha kopplingar till en islamistisk terrorgrupp i Jemen, som i sin tur kan kopplas till al-Qaida. Gruppen i Jemen har också tagit på sig attentatsförsöket i luften ovanför Detroit. Umar Farouk Abdulmutallab ska ha funnits med på en amerikansk lista över personer med misstänkt koppling till terrorverksamheter. Däremot ska han inte ha fått flygförbud. Inte heller omprövades eller återkallades hans tidsbegränsade visum till USA - trots att hans far vänt sig till den amerikanska ambassaden i Nigeria och varnat för sonens religiösa fanatism.

Hur Umar Farouk Abdulmutallab trots allt detta samt det rigorösa säkerhetspådraget på världens flygplaster sedan 2001 ändå kunde smuggla in ett högexplosivt ämnen i kabinen är en gåta. Men mest av allt är det ett bevis på att hotet om terrorattacker som dem i New York, Madrid, London och Bombay lever och måste tas på allvar.

Attentatsförsöket på juldagen har lett till ytterligare skärpningar vad gäller säkerheten på flygplatser runt om i världen. Det kommer därmed att bli än mer besvärligt och tidskrävande att resa än vad det är i dag. Risken finns att många avstår och stannar hemma. Då har terroristerna fått som de önskar. Den som vill göra en insats mot islamistisk terror och hot om densamma gör därför rätt i att försöka leva precis som vanligt.

På det politiska planet har juldagsattacken också fått konsekvenser. USA:s president Barack Obama har skärpt tonen mot al-Qaida och betonat att USA kommer att använda all tillgänglig kraft för att stoppa terrorattacker. Samtidigt har Obama fått hård kritik på hemmaplan. Efter att han har medgivit brister - att både systemfel och den mänskliga faktorn bidragit till att Umar Farouk Abdulmutallab kunde kliva på det där planet - har republikanerna gått hårt åt honom. Dels för att attacken inte stoppades. Dels för att det dröjde flera dagar innan han kommenterade den.

Under 00-talet har amerikanska presidenter (läs George W Bush) som har hamnat på defensiven på det här sättet gått till mottack. Mot terroristerna och de politiska meningsmotståndarna och det genom att bryta mot internationella lagar och regler.

Men snart är det 2010 och ett nytt decennium. Låt oss därför hoppas på att Bushs efterträdare lyckas stå upp mot terroristerna och försvara det öppna samhälle vi alla vill ha utan att kränka människors integritet i alltför stor utsträckning och samtidigt respektera lagar och regler.

Läs mer om