Demokratin allas ansvar

Inte ens fyra av tio svenskar gick och röstade i det senaste EU-parlamentsvalet. Det har lett till en befogad oro bland landets politiker inför det kommande valet.

Kommer svenskarnas intresse för att rösta i EU-valet att vara iskallt även den här gången?Arkivbild: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Kommer svenskarnas intresse för att rösta i EU-valet att vara iskallt även den här gången?Arkivbild: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-05-12 11:27
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Trots oron och en vilja att fler ska utnyttja sin rösträtt är det få kommuner som sätter av - i och för sig förvånande små summor - till att få fler till valurnorna den 7 juni. Av de 234 kommuner som svarat på Sveriges Radios enkät är det bara 125, drygt hälften, som satsar pengar på att informera medborgarna. Pengarna går mestadels till logistik; att det finns vallokaler och att de som vill kan rösta i förtid.

Viking Johansson, kommunalråd (S) i Vingåker, påpekar i Ekot att EU-valet inte är en kommunal fråga och att kommunernas informationsansvar därför inte är självklart. Samma hållning har Claes Jansson, valnämndens ordförande i Bjuv.

Hållningen går att förstå med tanke på det tuffa ekonomiska läget. Men demokratin är allas ansvar och hur man än ser på det är EU en del av den svenska demokratin. Alla kommuner borde därför ta sitt ansvar.

Läs mer om