Demokratiskt valda gubbar och gummor

I Sverige tillämpas sedan 1998 personval i samband med riksdags-, landstings- och kommunval, samt val till Europaparlamentet. Det innebär att om en valbar kandidat på ett partis lista får tillräckligt många kryss framför sitt namn får denne förtur framför andra kandidater högre upp på samma lista.

Men ingen säger ?gumkupp? om Anna Maria  Corazza Bildts kryss. FOTO: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Men ingen säger ?gumkupp? om Anna Maria Corazza Bildts kryss. FOTO: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-06-11 10:22
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Det hände i förra EU-valet då exempelvis Socialdemokraterna Åsa Westlund och Anna Hedh kryssades in i parlamentet. I söndagens val lyckades Moderaten Anna Maria Corazza Bildt med samma prestation, från plats 8 på listan landade hon på andra plats efter toppkandidaten Gunnar Hökmark och tar sig därmed till Bryssel.

Sådana är reglerna. Regler som innebär att man som väljare faktiskt har makten att ändra på partiernas prioritering av sina politiker. Regler som möjliggör att veteranen Alf Svensson blir den som får Kristdemokraternas enda mandat i EU-parlamentet genom att få hälften av KD-väljarnas kryss och dubbelt så många som den som partiet placerat överst på listan: Ella Bohlin.

Det är kontrasterna mot varandra. Alf Svensson är gammal i gemet, snart 71 år gammal, och har en lång politisk karriär bakom sig varav 30 år som partiledare. Ella Bohlin har nyss fyllt 30 och är visserligen inte helt grön inom politiken, hon var KDU-ordförande åren 2005-2008, men sågs ändå som ett nytillskott på den kristdemokratiska valsedeln.

Och det är här som kritiken mot Alf Svensson tar fart. Uppbackningen han fick från kändisar som kriminologen Leif GW Persson, radio- och teve- profilen Gert Fylking, industrimannen Ian Wachtmeister och advokaten Rolf Åbjörnsson - som var den som startade Svenssons personvalskampanj - myntade uttryck som "gubbkupp" och "guppuppror". En gubbe som får stöd av andra gubbar.

Längst i gubbmotståndet går den före detta riksdagsledamoten och EU-parlamentarikern Per Gahrton (MP), som väl också får anses tillhöra gruppen gubbar. Han skräder inte orden när han på Newsmill skriver att Svenssons "utkonkurrering av en hälften så gammal skärpt och flitig kvinna (...) är tveklöst EU-valets moraliska bottennapp". Vidare menar Gahrton att Bohlin fallit offer för "ett omsorgsfullt planerat bakhåll av en inrökt gubb- maffia".

Även om Gahrton bedyrar sin oskuld till åldersdiskriminering är det precis det han håller på med när han säger att Alf Svensson inte skulle ha haft en chans att ta plats i parlamentet om det inte vore för "gubbmaffians" stöd och pengar. Gahrton ägnar sig inte bara åt personliga påhopp, han har dessutom fel som underskattar Svenssons popularitet.

Utan att knappt ha synts i rutan eller deltagit i debatter fick Svensson drygt 46 000 kryss och gick från nionde till första plats på KD-listan. Att påstå att detta är verket av ett "planerat bakhåll" och inte ett resultat av en demokratisk omröstning, är faktiskt patetiskt.

Svenska folket har sagt sitt och valde i det här fallet en gubbe framför en ung kvinna. Helt enligt spelreglerna.

Läs mer om