Men att maten lagas nära gästen är inte detsamma som att maten produceras nära. Fast det verkar vara just det som Mats Johannesson (MP), som själv arbetar i skolkök, efterfrågar. Han vill att hans arbetsplats och andra offentliga kök handlar sin mat direkt från lantbrukarna utan mellanhänder. Potatis, tomater och ägg anger Johannesson som exempel på produkter som alltid borde direktupphandlas (Corren 23/9).
Mhm. Undrar hur de tomaterna smakar i november? Eller blir det kanske tomatfri kost den frostiga delen av året? För man får anta att Miljöpartiet inte förespråkar växthusodlade svenska tomater året runt. Vad gäller våra livsmedels klimatpåverkan är nämligen inte transporten närmelsevis den största boven i dramat, varför solmogna spanska tomater till exempel ofta är ett bättre klimatalternativ än svenska växthusodlade.
Skolorna och äldreboendena i Motala ska serveras viltgryta i höst. Närmare – och godare – kött är svårt att få, och närskjuten älg eller vildsvin blir förmodligen ett uppskattat inslag på menyn. Men Motala kommun måste se upp så att upphandlingen inte blir protektionistisk. Närodlad mat är inte bra bara för att den är närodlad (återigen - var går gränsen för närodlat?). Lite mer komplicerat än så är receptet för god mat.