Det blåser missriktade, gröna vindar över matlandet Sverige. Aktörerna inom livsmedelsbranschen tycks inte få nog av etiska märkningar med prisade utfästelser. Att vara medveten handlare och konsument i den ekologiskt Krav-odlade rättvisedjungeln verkar tyvärr handla mer om att vara politiskt korrekt än påläst och ifrågasättande.
Senaste tillskottet i den oklanderliga matkassen är GMO-fritt. City Gross var först med att lansera GMO-fritt fläskkött. Matvarujätten uppmanar sina kunder att välja GMO-fritt och garanterar att allt färskt svenskt fläskkött på City Gross kommer från grisar som fått GMO-fritt foder. Grisarna som styckas i butik har "alltså aldrig kommit i närheten av genmodifierat foder", enligt reklamen. Flera andra livsmedelskedjor har nu meddelat att de tänker haka på trenden.
Så vad är då GMO, eller genmodifierade organismer som förkortningen står för? Med tanke på City Gross kampanj är det lätt tro att GMO är något slags gift med onda biverkningar som vi absolut inte vill få in i våra kroppar. Det är en falsk bild. GMO är växtförädling med genteknik för att exempelvis få grödor att bli mer motståndskraftiga eller ge större avkastning. Växtförädling i sig är inget nytt fenomen utan har brukats lika länge som jorden, men då genom naturlig mutation eller parning. Utvecklingen av GMO-tekniken utökar möjligheterna att para ihop egenskaper hos helt olika växtarter till nya.
Det finns inga resultat som hittills visar att foder som tagits fram genom GMO-teknik skulle ha någon påverkan på grisarna - eller människorna - som äter det. Tvärtom kan GMO-grödor minska behovet och användningen av bekämpningsmedel inom jordbruket. I Europa odlas mindre mängder GMO-grödor, men i Nord- och Sydamerika är majoriteten av soja-, majs- och bomullsskördarna genmodifierade. Större skördar genererar arbetstillfällen och högre inkomster för fler människor.
Inom EU måste livsmedel som innehåller mer än 0,9 procent GMO märkas. Det gäller dock inte i andra hand, så kött, mjölk och ägg från djur som ätit GMO-foder behöver ingen märkning. Däremot är all GMO "förbjuden till dess att den bevisats vara säker för kommersiell odling och blivit godkänd" och varje GMO-fall ska bedömas var för sig och grundas på "vetenskapliga och etiska bedömningar", enligt jordbruksdepartementet.
För vikten av kontroller och etisk diskussion ska inte åsidosättas utan blir viktigare allteftersom tekniken förfinas och utvecklas. Däremot är det fel att genom skrämseltaktik och anspelning till goda, gröna samveten leda människor bort från sanningen. Det finns tillräckligt mycket ont att vända sig emot, såsom undermålig djurhållning - som inte är detsamma som att ge sina grisar GMO-foder.
GMO-tekniken och dess stora utvecklingsmöjligheter för världens jordbruk och matförsörjning bör diskuteras sakligt. Det vore synd att den chansen gick om intet på grund av vilseledande information av branschfolk på för höga hästar.