Den utsuddade röda linjen

Folket är förlorarna när Ryssland och USA gör upp om Syriens framtid.

Utrikesministrarna John Kerry och Sergej Lavrov efter den gemensamma presskonferensen om Syrien.

Utrikesministrarna John Kerry och Sergej Lavrov efter den gemensamma presskonferensen om Syrien.

Foto: Martial Trezzini

Linköping2013-09-18 03:42
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Var det cynisk taktik eller en klantig felsägning av utrikesminister John Kerry? Det där om ifall det finns någonting som Bashar al-Assad kan göra för att undvika en amerikansk attack. Att jao… han skulle kunna överlämna alla sina kemiska vapen. Den frågan blir förmodligen en uppgift för historikerna att reda ut. Det vi vet i dag är att uttalandet ledde till att Vladimir Putin plötsligt hoppade upp i diplomatsätet och vädjade i New York Times till det amerikanska folket att inte attackera Syrien – Rysslands gamla vapendragare. Fast just den detaljen utelämnade förstås Putin. I stället tryckte presidenten på hur viktigt det är att följa diplomatins vägar, särskilt som det inte står klart vem som är skyldig till den ohyggliga gasattacken den 21 augusti, som dödade över 1 400 syrier. USA lägger skulden på Assad-regimen medan Ryssland tror att oppositionen är skyldig.

Medan Kerry och ryska kollegan Sergej Lavrov diskuterade den saken och framtiden i Geneve, fullgjorde FN sin inspektion på plats i Syrien. På måndagskvällen överlämnades rapporten. Den tar inte ställning i skuldfrågan, men bevisen är klara för att gasen som användes var sarin. Sarin är en extremt giftig gas som framställdes första gången i 1930-talets Tyskland som ett bekämpningsmedel mot insekter. Använd på människor orsakar den kramper, andnöd och kvävning. Det säger sig självt att en ledare som använder ett sådant vapen mot sin befolkning är helt samvetslös.

Innan Kerrys uttalande hette det att en amerikansk attack inte skulle föregå FN-rapporten. När den nu har kommit har det politiska läget förändrats radikalt. Den ”plan” som Kerry och Lavrov bökat fram har mottagits positivt av omvärlden. Kanske inte så överraskande. Planen, som innebär att al-Assad ostört får fortsätta sina göromål på villkor att han överlämnar kemiska vapen, räddar nämligen ansiktet på flera stormaktsledare:

- President Barack Obama slipper ett troligt nederlag för en militär attack i kongressen, samt slipper genomföra en sådan mot sitt folks vilja (och kanske sin egen)

- President Putin framstår som storsint och framgångsrik fredsmäklare (vapenleveranserna från Ryssland Assad-regimen bortglömda)

- Premiärminister David Cameron behöver inte skämmas för nedröstningen i det brittiska parlamentet, nu när en attack inte längre är aktuell

- President François Hollande får också äran i behåll efter flera promilitära uttalanden som negligerats av såväl Obama som Putin

Den största vinnaren på den rysk-amerikanska planen är Assad. Inte bara ser han ut att undgå ett militärt straff för sin skrupelfria krigföring mot sitt eget folk. Att redovisa Syriens innehav att kemiska vapen kan ta åratal, och Assad har gjort sig känd som förhalare och lögnare. En del hävdar att världen är vinnare, eftersom den slipper se ett nytt krig. Det stämmer – om inte inbördeskrig räknas. Underläget för Syriens folk, planens största förlorare, har ökat drastiskt den här veckan.

Läs mer om