Larsson var diplomatisk eftersom hennes eget parti tillhör den riksdagsmajoritet som faktiskt vill inkorporera barnkonventionen i den svenska lagstiftningen. Men i regeringen säger Moderaterna och Centerpartiet nej, och det var den regeringen som Larsson företrädde den där oktobermorgonen i radio.
"Det är mycket som Centerpartiet och Moderaterna inte har förstått alltså?"
Reportern igen.
Det är knappast så att M och C bryr sig mycket mindre om barn och deras rättigheter än övriga riksdagspartier och därför inte vill göra barnkonventionen till svensk lag. Jag skulle vilja påstå att det snarare kan vara tvärtom.
Det är så enkelt att vara ja-sägare till en så uppenbart god sak som en konvention för barns rättigheter. Sverige är en av 193 stater i världen som har ratificerat FN:s barnkonvention (bara USA och Somalia har låtit bli), vilket innebär att Sverige är skyldigt att efterleva konventionen och anpassa befintlig lagstiftning till den. Men den kräver inte att bli en del av landets lagstiftning.
Nyligen presenterades en kartläggning över hur väl svensk lagstiftning och praxis överensstämmer med barnkonventionen. Resultatet blev som förväntat att lagen väl följer konventionens regler. Schismen mellan de som vill göra dem till lag och de som inte vill det ligger i att svensk lag ibland starkare skyddar barns rättigheter än konventionen.
Dessutom riskerar barnkonventionens inskrivning i Sveriges rikes lag att bli mest en platt symbolhandling. Flera av FN:s goda intentioner och organ förvandlas tyvärr till luftslott när alla släpps in - alla ska med. Den inställningen riskerar att leda till samma sak som att ingen är med. Hur många barn i världen lider inte trots att deras hemländer ratificerat barnkonventionen? "Varje barn har rätt till skälig levnadsstandard", står det exempelvis i barnkonventionen. Var har ett barn störst chans till det - i USA eller Niger?
FN:s barnkonvention tangerar många olika lagstiftningsområden, asyl- och migration är ett stort sådant. Här skiljer sig alla länders lagar från varandra, men Sverige sticker ut med ovanligt generösa lagar. Och vad gäller så kallade papperslösa barns skolgång, där till exempel Unicef kritiserar Sverige för att det redan varit tillåtet om Barnkonventionen var lag, är en ändring på gång. Liksom akutsjukvård.
Barnkonventionen ska inte förringas eller viftas bort. Tvärtom ska den användas som verktyg och måttstock för att förbättra situationen för barn i Sverige och andra länder. Men vi ska inte förblindas av symbolvärdet och lockas till snabba beslut som kanske innebär försämringar för svenska barns rättigheter. Det är innehållet som räknas. Barnet ska stå i centrum - med eller utan barnkonventionen som lag.