Blödningar, infektioner, högt blodtryck och osäkra aborter är de vanligaste dödsorsakerna i samband med graviditet och förlossning. Enligt WHO kan 90 procent av dödsfallen förhindras med hjälp av bland annat bättre förlossningsvård och säkra aborter. 99 procent av kvinnorna som dör– och barnen som förlorar sin mamma - som följd av en graviditet bor i låginkomstländer.
För kvinnor i Sverige är risken att dö i samband med graviditet eller förlossning 1 på 14 100. Ändå vållar de mycket oro för blivande mödrar. Rädsla är en orsak till att antalet förlossningar som sker med kejsarsnitt har ökat. 2008 förlöstes drygt 17 procent av nyfödda barn med kejsarsnitt och av dem var ungefär hälften på moderns begäran. I Stockholm är drygt var femte förlossning i dag ett snitt.
I Östergötland har man lyckats vända trenden. För sju år sedan var den frekvensen densamma som i huvudstaden, men en medveten ansats att minska andelen kejsarsnitt har resulterat i att den nu är nere på 12 procent – lägst i landet. Är det då något att skryta med? Om ungefär hälften av kejsarsnitten beror på moderns önskan, tyder inte det på att Stockholms landsting bättre tillgodoser sina patienters behov? Jo, om det vore så att det för kvinnans och barnets skull inte spelade någon roll, men verkligheten ser oftast inte ut så. I de flesta fall är det enklare, bättre och säkrare för samtliga inblandade att föda normalt. Därför är Östergötlands landstings arbete viktigt.
Risken för infektion, blodpropp, blodtransfusion, invärtes bristning med flera ökar för modern. För barnet ökar risken för andningsstörning, lågt blodsocker och låg kroppstemperatur. Det finns också studier som visar på ökad risk för astma och allergier hos barn som förlöses med kejsarsnitt. Det är fantastiskt att kejsarsnitt finns när fysiska svårigheter föreligger. Men det är trots allt ett ingrepp som är förenat med större komplikationsrisk än en vanlig förlossning. Psykiska barriärer ska absolut inte nonchaleras. Jag har själv varit en sådan typisk mamma som ville ha kejsarsnitt: omföderska, utan fysiska men, men med en tidigare jobbig förlossning i färskt minne. Kuratorsamtal och tröstande ord hjälpte inte, bara de medicinska argumenten övertalade mig att inte propsa på det farligare alternativet.
För många kvinnor i världen är förlossning fortfarande förknippat med livsfara. Det är inte värdigt 2013, och därför en av våra viktigaste jämställdhetsfrågor.