Det går bra - i alla fall just nu

Piratpartiet kan vara väg in i EU-parlamentet.

Bildtext: Det är en sak att rösta på Piratpartiet i EU-valet, en helt annan att göra det i riksdagsvalet.Arkivbild: Fredrik Persson / SCANPIX

Bildtext: Det är en sak att rösta på Piratpartiet i EU-valet, en helt annan att göra det i riksdagsvalet.Arkivbild: Fredrik Persson / SCANPIX

Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Linköping2009-05-18 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

I de senaste opinionsmätningarna ligger PP över fyraprocentsspärren och får så stort stöd - mellan fem och sex procent - att det skulle kunna knipa ett av Sveriges 18 mandat. Bland personer mellan 18 och 29 år är PP till och med näst största parti, enligt en opinionsmätning som Novus gjort för TV4.

PP:s profil är den avgörande förklaringen till att det går så bra just nu.

FRA-debatten, Ipred-lagen och domen mot the Pirate Bay har gjort frågor om upphovsrätt och integritet på nätet heta. För ett parti som driver de här frågorna är tajmingen optimal. Därav uppmärksamheten och framgångarna.

Men frågan är om PP hade varit lika hett om finanskrisen och lågkonjunkturen hade slagit till med full kraft. Hade mellan fem och sex procent av svenskarna röstat på ett enfrågeparti i ett läge av massarbetslöshet? Dessutom är det en sak att rösta på ett enfrågeparti i ett EU-val, en helt annan att göra det i ett val till riksdagen.

Hur het nätpolitiken än är pockar många andra frågor på väljarnas uppmärksamhet: Arbetslösheten, som rakar i höjden. Inte minst bland unga, PP:s kärnväljare, om man kan tala om sådana i ett parti med tre år på nacken. Välfärdens kärna, som är utsatt för allvarliga hot i finanskrisens och lågkonjunkturens spår. Klimatet, där en ny global överenskommelse förhoppningsvis ska nås under 2009.

Och i de här viktiga frågorna står PP utan intresse, svar och politik.

"En röst på PP är bara en röst på PP och dess frågor", förtydligade Christian Engström, vice partiordförande och toppkandidat till EU-parlamentet, i Fokus nyligen. Till samma linje höll sig partiledaren Rickard Falkvinge i Ekots lördagsintervju (16/5).

I EU-parlamentet kommer PP att sälla sig till den grupp som ligger närmast i integritets- och upphovsrättsfrågor. Men i likhet med Engström ville inte Falkvinge ge väljarna besked om vilken grupp man kan tänka sig, även om han medgav att det lutar åt den liberala eller gröna.

En röst på PP är därför en osäker röst. Vilken politik kommer man att stödja på andra områden än upphovsrätt och integritet på nätet? En politik som ligger mer till vänster eller mer till höger?

På samma sätt är en röst på PP i nästa riksdagsval också en osäker röst. Enligt Falkvinge strävar PP efter en vågmästarroll och vill bara in i riksdagen för att driva sina profilfrågor och stötta dem som i sin tur stöttar PP.

Den stora utmaningen för PP inför valet den 7 juni är att få alla de som säger sig stödja partiet att lämna sofflocket och faktiskt gå och rösta. Om man lyckas med det stärker man också sina positioner inför valet 2010.

En stor utmaning inför riksdagsvalet blir att hålla debatten om upphovsrätt och personlig integritet på nätet levande. Men det mesta talar för att andra frågor kommer emellan och att det därför inte kommer att bli lika enkelt för PP som det ser ut just nu. Det är trots allt mellan höger och vänster som de flesta svenska väljare gör sitt val.

Läs mer om