Begreppet heder stod på schemat när Forum för genusvetenskap vid LiU bjöd in till seminarium häromdagen. Deltog gjorde forskare i sociologi, socialantropologi och historia samt studenter på kursen Heder, genus och omvärld - den enda kursen i sitt slag i Sverige för tillfället.
Där ställdes frågor om vad heder är. Om heder handlar om religion, kultur eller etnicitet. Eller om det bara är ännu ett uttryck för det förtryck män har utsatt kvinnor för genom historien.
Självklart är den här diskussionen viktig för förståelsen för de flickor och pojkar som lever med olika grad av hedersförtryck i dag. För att kunna hjälpa dem på bästa sätt gäller det att känna till de mekanismer som styr hederstänkandet. Men att försöka reda ut vilka dessa mekanismer är har visat sig vara svårt. Stundtals har rädslan för att peka ut vissa grupper i samhället varit större än viljan att värna den svenska jämlikheten.
För det är om jämlikhet som den politiska aspekten av begreppet heder handlar. Att så många unga flickor och pojkar inte kan ta tillvara de fri- och rättigheter som de flesta av oss tar för givna är ojämlikt. Arbetet mot hedersförtryck handlar därför om att skapa jämlikhet för alla - oavsett religion, kultur eller etnicitet.