Det luktar kannibalism

Folkpartiet vill satsa mer på försvaret. Den bomben släppte Jan Björklund på Folk och Försvar i Sälen i veckan.

Jan Björklund och Folkpartiet visar prov på dålig tajming med sitt utspel om försvaret. Bild: ULF PALM

Jan Björklund och Folkpartiet visar prov på dålig tajming med sitt utspel om försvaret. Bild: ULF PALM

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-01-22 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Folkpartiet vill satsa mer på försvaret. Den bomben släppte Jan Björklund på Folk och Försvar i Sälen i veckan.

Större enheter ska kunna samverka, fler soldater mobiliseras och Gotland få ett försvar igen. Det är huvuddragen i den försvarspolitik som Folkpartiet nu vill se. Björklund tror att "det går att få ut mer effekt av de pengar som vi redan ger till försvaret" men utesluter inte att "vi kan komma i en situation där vi behöver öka försvarsanslagen". (Ekot 19/1)

Utspelet innebär att Folkpartiet byter linje.

Folkpartiet har länge tillhört dem som har velat dra ned på försvaret. I regeringen har man hittills inte protesterat mot neddragningarna som för ett och ett halvt år sedan blev droppen för den dåvarande försvarsministern Mikael Odenberg (M). I höstas stod Folkpartiet också bakom regeringens anvisningar till Försvarsmakten, som om bara någon vecka ska återkomma med underlaget till den kommande försvarspropositionen. Den läggs i sin tur fram i riksdagen i mars.

Varför nu? Det är frågan alla vill ha svar på. För oavsett vad man tycker om innehållet i Folkpartiets utspel går det inte att bortse från att tajmingen dålig.

Björklund säger att det handlar om den senaste tidens utveckling i Ryssland; om upprustningen och en tilltagande aggressivitet gentemot omvärlden. Men Ryssland har varit på fel spår i flera års tid och Georgienkriget och gasblockaden kom inte som blixtar från klar himmel.

Ett troligare skäl till att Björklund nu byter linje är att han vill locka väljare. Att de andra allianspartierna inte ens var förvarnade om utspelet tyder på det.

Moderaterna fortsätter att växa. Men för de andra borgerliga partierna går det inte lika bra. I takt med att Moderaterna blir större ökar behovet för de mindre partierna att profilera sig. Och det är det Folkpartiet nu gör: Profilerar sig.

Opinionen håller dessutom på att svänga. Under lång tid har den varit för minskade anslag till försvaret. En undersökning från Styrelsen för psykologiskt försvar visar dock på ett växande stöd för ökade försvarsanslag efter Georgienkriget. (SvD 22/1)

För de som alltid har velat se ett starkt försvar är den politiska hemvisten inte heller självklar efter Moderaternas omsvängning. I Socialdemokraterna har splittringen tilltagit efter Björn von Sydows sågning av partikollegan Håkan Juholts insatser i Försvarsberedningen. Därtill finns det stora skillnader mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Chansen är därför stor att slaget om väljarna 2010 kommer att handla mycket om försvarspolitik. Det tänker Folkpartiet uppenbarligen dra nytta av.

Det är olyckligt eftersom det sår split i en regering vars främsta styrka har varit förmågan att hålla ihop. Till skillnad från tidigare borgerliga regeringar som har slitits sönder inifrån av kannibalism; för att man har slagits om varandras väljare.

Folkpartiets bomb på Folk och Försvar andas kannibalism. Just därför är den ett hot mot alliansregeringens trovärdighet.

Läs mer om