Det mesta talar för Barack Obama

Den sista debatten mellan de amerikanska presidentkandidaterna är avklarad. Nu är det upp till folket att avgöra vem som blir USA:s näste president. Demokraten Barack Obama eller republikanen John McCain?

Världens mäktigaste ämbete står på spel och de två kandidaterna är långt ifrån såta vänner. Bild: CHARLES DHARAPAK

Världens mäktigaste ämbete står på spel och de två kandidaterna är långt ifrån såta vänner. Bild: CHARLES DHARAPAK

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2008-10-16 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Den sista debatten mellan de amerikanska presidentkandidaterna är avklarad. Nu är det upp till folket att avgöra vem som blir USA:s näste president. Demokraten Barack Obama eller republikanen John McCain?

Inför onsdagens debatt vid Hofstra University på Long Island stod allra mest på spel för McCain. Och det märktes.

Han har halkat efter allt mer i opinionsmätningarna. Även i delstater där republikanerna har starkt fäste. Han har inte lyckats övertyga väljarna om att hans politik skiljer sig från den nuvarande och impopuläre presidenten George W Bushs. Den Palineffekt som förutspåddes när Sarah Palin blev vicepresidentkandidat har också uteblivit. Och McCains alla försök att svartmåla Obama har slagit tillbaka mot honom själv.

För McCain handlade det om att vinna eller försvinna. Men även om han gjorde sin bästa debatt hittills är det tveksamt om det räcker för en comeback.

McCain var taggad, på gränsen till övertänd och några gånger tvingade han Obama på defensiven. Bland annat när småföretagarna - personifierade av rörmokaren Joe - och deras påstådda oro för att Obama ska chockhöja skatterna kom på tal. Då tittade McCain rakt i kameran och lovade Joe att han inte behöver oroa sig för det om han blir USA:s näste president. Och Obama fick göra likadant: Titta in i kameran och lova Joe att han kommer sänka skatterna för 95 procent av amerikanerna.

Även McCains hetsiga humör sken igenom. När Obama, apropå att McCain har varit lojal med Bush om den ekonomiska politiken, gjorde honom medansvarig till underskotten och den växande statsskulden blev McCain rasande. "Jag är inte president Bush", röt han.

Allra mest hettade det till när de smutsiga kampanjknepen kom på tal. McCain anklagade Obama för att vara den president som har lagt mest pengar på negativt kampanjmaterial. Obama anklagade i sin tur McCain för att 100 procent av hans annonser har haft syftet att svartmåla Obama.

Att ämnet överhuvudtaget togs upp beror på att flera opinionsmätningar har visat att amerikanerna är trötta på negativa kampanjer. Vare sig McCain eller Obama ville därför framstå som aggressiva i onsdagens debatt. Den som klarade sig bäst var Obama, som behöll sitt lugn - även när han blev trängd. Han var också den som var mest saklig, tydlig och presidentlik. Det var han som flera gånger förde tillbaka en hetsig McCain och debatten till sakfrågorna.

Bland CNN:s tittare tyckte majoriteten att Obama vann debatten.

Men det är två intensiva veckor kvar till valet. Mycket kan fortfarande hända.

Det mesta talar ändå för att Barack Obama blir USA:s näste president.

Den Bradley-effekt som nu diskuteras - att väljarna skulle sortera bort Obama när de väl står vid valurnan - är inte särskilt trolig. På de 26 år som har gått sedan guvernör Bradley valdes bort på grund av sin hudfärg har det hänt mycket med rasismen i USA. Och ser man till resultaten i primärvalen har Obama snarare fått ett större stöd än vad opinionsmätningarna visade i förväg.

Läs mer om