Å ena sidan är det en styrka med höga ambitioner att utjämna skillnader i livschanser och strävan efter att alla ska vara med. Å andra sidan slår detta ofta över i jantelag som kan jaga talanger ur landet och hämma entreprenörer.
Eftersom Globaliseringsrådets övertygelse är att Sveriges framtida konkurrenskraft hänger på att dessa talanger och entreprenörer vill, får och kan verka här, föreslår de några saker som går på tvärs mot jantelagen. För oss som inte tror att människor är utbytbara hur som helst, utan att vissa kan mer än andra och att detta är viktigt för företagen, och att ansträngning och prestation ska löna sig - för oss är rådets förslag om slopad värnskatt och ett mer flexibelt anställningsskydd självklara.
Det märkliga är att Moderaterna går åt andra hållet. M presenterade sin långsiktiga ekonomiska politik samtidigt som Globaliseringsrådet lade fram slutrapporten, och M säger tvärt nej till slopad värnskatt och ändringar av anställningsskyddet. De vill i stället fortsätta med jobbskatteavdrag för låg- och medelinkomsttagare, och det är inget fel med det.
Men nog framstår "det nya arbetarpartiet" alltmer som "det nya jantepartiet".