År 2015 finns det fler män än kvinnor i Sverige, rapporterar Sydsvenskan (25/9). Sverige har haft kvinnoöverskott i hundratals år, eftersom krig, hårt och farligt arbete samt osunda levnadsvanor har gett män betydligt kortare medellivslängd än kvinnor.
Naturen försöker kompensera mäns högre dödlighet, och pojkfosters större sårbarhet, genom att det föds fler pojkar än flickor. På 100 flickor föds det 106 pojkar. Trots det har kvinnorna alltså varit i numerär dominans. När SCB nu förutsäger att männen går om kvinnorna 2015 så beror det på en snabb ökning av mäns medellivslängd samt att fler män än kvinnor invandrar till Sverige.
Att mäns medellivslängd ökar beror på en kombination av fred, tekniska framsteg och ökad jämställdhet. Få svenska män behöver i dag riskera livet i krig. Livsfarliga och mansdominerade arbeten har i hög grad blivit säkrare med robotar och maskiner. Medicinska framsteg kompenserar män för det "inbyggda" skydd som kvinnor har mot hjärt- och kärlsjukdomar. Och i takt med en friare mansroll är det fler män som går till doktorn i tid, i stället för att lida i tysthet tills det är för sent.
Kvinnor i Sverige har fortfarande en längre medellivslängd än män, men eftersom männens ökar snabbare så minskar klyftan mellan könen. Och medan jämställdheten gynnar mäns medellivslängd är det tveksamt för kvinnorna, som tar efter destruktiva, "manligt kodade" vanor: De röker mer, dricker mer och förvärvsarbetar mer - vilket leder till mer stress, ångest och utmattning.
Detta är dock inte detsamma som att mäns ökade medellivslängd "sker på kvinnornas bekostnad", vilket psykologen Madeleine Gauffin säger till TT. Hon påstår att män har fått "behagligare liv" eftersom kvinnor både ska göra karriär och ägna "dubbelt så mycket tid som männen åt obetalt hushållsarbete". Det första är hyckleri, det andra är lögn.
Kvinnors möjlighet att göra karriär har både jämställdhetsivrare och feminister slagits för, och det är hycklande att låtsas som om det är något som tvingats på kvinnorna. Fördelningen av det obetalda hushållsarbetet blir allt jämnare, visade SCB nyligen. Vägs förvärvsarbetet in arbetar kvinnor och män nästan på minuten lika mycket.
När sedan mansforskaren Lars Jalmert oroar sig för att framtidens mansdominans - som alltså beror på att orättvisan att män lever kortare än kvinnor minskar - ska leda till att "det patriarkala samhället" ska bli "ännu mer patriarkalt", blir det riktigt tramsigt. Att vrida en orättvisa som så tydligt drabbar män till att "kvinnor är offer" visar på ett sjukt debattklimat. Låt oss spara "kvinnor är offer"-retoriken till Saudiarabien, där jämställdhetskampen fortfarande handlar om grundläggande rättigheter som rösträtten.