Det våras för tågen

Inför vintern går Trafikverket "all in" för att stävja eventuella problem på våra tågrälser. Det tillsammans med tecken som tyder på en mildare vinter än tidigare gör att det ser bättre ut för tågtrafiken än på länge.

Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX

Linköping2012-10-15 03:17
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Även om förra vinterns väder inte var extremt så verkar minnet av vintrarna 2009-2011 fortfarande vara färskt hos Trafikverket. Därför lovar generaldirektör Gunnar Malm i Dagens Nyheter (12/10) att myndigheten hädanefter oavsett kostnad kommer att sätta in alla tänkbara ekonomiska resurser för att lösa problemen på tågrälserna.

Redan nu har 340 personer kontrakterats som med kort varsel ska kunna rycka ut och röja snö på tågrälser och is vid viktiga och utsatta spårväxlar. Tidigare har Trafikverkets årliga anslag för vinterunderhåll legat på 300 miljoner kronor men nu blir alltså den summan så hög som den måste bli.

Det är sällan ett bra tecken när en myndighet aviserar att man inte ser några problem med att överskrida sin budget, för ingen budget är oändlig. Men frågan är om det i det här fallet inte finns en poäng trots allt. Eftersom tåget är en växande reseform är det att yttersta vikt att förtroendet för Tågsverige återupprättas.

Därför är det positivt att också SJ är med "på tåget" när medborgarnas och tågresenärernas gunst åter ska vinnas. Företaget tänker avsevärt förbättra markservicen för passagerarna. Tågstationerna ska vara bättre bemannade och inte längre stänga efter kontorstid. Vilket får ses som ett grundkrav. Mängder av tåg går på kvällar och tidigt på morgonen. Då måste personal finnas tillgänglig för att svara på frågor och hjälpa till. Dessutom har man specialtränat personal för att vintertid kunna evakuera passagerare från tåg som av olika skäl oavsiktligt har stannat.

Frågan är förstås hur mycket Trafikverket och SJ kommer att behöva använda sig av de införskaffade förmågorna. Forskare vid Stockholms universitet har funnit att de extremt kalla och snörika vintrarna följer en 20-25-årscykel. Närmast före 2009-2011 års tuffa vintrar var de åren 1985-1987 som hade ovanligt kyligt väder.

Dessutom tyder Trafikverkets egen punktlighetsstatistik från i somras på att "tågkaos" numera är en felaktig benämning på situationen. Under de vintermånader vi hittills haft under kalenderåret 2012 var över 90 procent av tågen i tid eller som mest 15 minuter försenade. Det ska jämföras med de två tidigare vintrarna då bara 75 procent av persontågen - och 50 procent av X2000 - var i tid under vissa månader.

Trafikverkets och SJ:s kraftsamling och förhoppningen om en mildare vinter gör att det känns som att Tågsverige har varit nere i gruvan och vänt upp igen. Storkaos två vintrar i rad (och även på sommaren för den delen) och dödsolyckan i Kimstad för två år sedan har förbytts i regeringens jättesatsning på underhåll, ny räls mellan Göteborg och Borås och Ostlänken. Lägg nu till Trafikverkets och SJ:s förberedelser. Det ljusnar på tåghorisonten.

Läs mer om