I går åkte Bildt och Fredrik Reinfeldt till Ryssland för att återupprätta de diplomatiska förbindelserna med premiärminister Putin och president Medvedev.
Och Reinfeldt tog också med sig sin lyssnande personlighet på resan österut. Före mötet med Medvedev träffade han svenska företagare i Ryssland. De berättade bland annat om sin oro för den bristande rättssäkerheten och korruptionen i landet.
Medvedev har i flera av sina tal signalerat att han vill modernisera Ryssland. Och han försöker också gå från ord till handling. Tusentals misstänkta fall av korruption utreddes förra året. Medvedev har också sagt att han vill införa flerpartisystem och underlätta för partier att delta i nationella och regionala val, men också garderat sig med att reformerna inte får störa lag och ordning.
Om Medvedevs tal om demokrati bara är tom retorik återstår att se. Det är också osäkert hur långt hans makt sträcker sig. De flesta bedömare anser fortfarande att Putin är Rysslands verkliga makthavare.
Sverige har allt att vinna på en förbättrad dialog med Ryssland, men det gäller också att vara tydlig med vad som inte kan accepteras. Därför var det bra att Bildt och Reinfeldt tog upp de brott mot mänskliga rättigheter som den ryska staten gör sig i dag skyldig till, inte minst de återkommande kränkningarna av yttrande- och demonstrationsfriheten.
När Reinfeldt förde människorättssituationen i Kaukasus på tal möttes han i går av den arroganta motanklagelsen att Sverige skyddar tjetjenska banditer.
I utrikes- och försvarspolitiken håller Putin och Medvedev enad front. Det är värt att påminna om att båda har uttalat sig mycket hotfullt om en NATO-utvidgning i Rysslands närområde. Det är omöjligt att känna någon sympati för Rysslands NATO-fobi. En utvidgning österut är i själva verket den bästa garanten för fred och säkerhet i Östeuropa.
Den ryska hållningen i NATO-frågan är illavarslande. Förhoppningsvis rör det sig om tomma hot i syfte att stärka ryssarnas nationalstolthet. I värsta fall väntar fler militära operationer i förre detta sovjetstater. Rysslands aggressiva nationalism är det främsta skälet till att Sverige även i fortsättningen måste ha ett invasionsförsvar värt namnet.
Men det är också viktigt med goda diplomatiska förbindelser. Både Reinfeldt och Medvedev verkade nöjda efter mötet.
Om Medvedev kan stärka sin position och om Ryssland kan utvecklas i demokratisk riktning, så skulle det förbättra säkerheten och stabiliteten i hela Östersjöregionen. Tiden är sannolikt knapp. 2012 är det presidentval i Ryssland och då väntas Putin åter som president.