Vad ska man dra ned på för att minska i vikt? Kolhydrater? Fett?
De här frågorna funderar många på. Som av estetiska och medicinska skäl vill eller måste gå ner i vikt. Och på de senaste årens hetsiga debatt i Sverige har det varit svårt att avgöra vad som är mest effektivt.
Livsmedelsverket råder oss att äta en ansenlig mängd kolhydrater medan GI-frälsta, med läkaren Annika Dahlqvist i spetsen, har visat att det går att minska i vikt genom att äta mycket fett och lite kolhydrater.
Men enligt en ny amerikansk studie som publiceras i New England Journal of Medicine är det enda som betyder något mängden mat. Inte om det är proteiner, fett eller kolhydrater.
Egentligen är det uppenbart att om du stoppar i dig mer energi än vad du gör av med så går du upp i vikt. Och att du måste göra av med mer energi än vad du stoppar i dig för att gå ner i vikt.
Att gå ned i vikt handlar om att bestämma sig. Det blir förhoppningsvis enklare nu när du inte längre är vad du äter, utan hur mycket.