Du har rätt att få veta

Hur ska man förhålla sig till hot?

Linköping2008-02-22 00:00
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Hur ska man förhålla sig till hot?

Det beror naturligtvis på hur hotet är utformat - och vad förövaren hotar med. Med en pistol mot tinningen försöker säkert de flesta av oss vara till lags, åtminstone för stunden. För andra är det inte pistolhot och döden som är den största skräcken utan till exempel ekonomisk ruin. Eller vanära.

Ett hot har en särskild uppbyggnad, det består av "om" kombinerat med ett "så". Om du inte gör som jag säger så drar jag in din veckopeng. Om du knystar om vad jag gjort så slår jag in skallen på dig.

Correns reporter Håkan Wasén utsattes för ett hot i veckan. Bakgrunden var att han hittade en konkursansökan från skatteverket när han gick igenom inkommande post på tingsrätten här i Linköping. Ansökan gällde Sportbar AB, mer känd under namnet O'Learys på Ågatan.

Håkan sökte naturligtvis ägarna för en kommentar. Från Tony Drangel, suppleant i Sportbars styrelse, möttes han av en rad hot, klassiskt uppbyggda med både "om" och "så".

"Du skriver inte en jävla notis om vårt företag! Om du gör det så kommer jag upp själv, privat, och tar hand om dig."

Trevlig kille. Lyssna själv på vad han säger. Ljudfilen ligger på Corren.se.

Problemet var att detta företag, som är ett tuppfjät från konkurs, skulle säljas. Om vi berättade om den eventuella konkursen skulle köparna kanske dra sig ur och Drangel med partner förlora fyra miljoner kronor. Det var i alla fall vad han påstod.

Varför gick vi inte honom till viljes? Att avstå från en sådan publicering vore väl inte hela världen?

Correns uppgift är inte att hjälpa Tony Drangel att sälja företag, utan att informera allmänheten. En konkursansökan från skatteverket mot ett känt företag är av stort intresse. För den som äter och dricker på O'Learys, för dem som är anställda där och deras familjer, för långivare, leverantörer och fordringsägare. Och i allra högsta grad för den som funderar på att köpa företaget.

Tony Drangel ville att Corren skulle hålla tyst för att offentlighet skulle skada hans affär. Vi publicerade för att alla berörda skulle få samma information. Allmänheten har rätt att få veta.

Du har rätt att få veta.

Läs mer om