I går reste Ebba Lindsö, boss i Svenskt Näringsliv, runt i det ljuvligaste av ljuvliga landskap. Östergötland. Kände hon vibrationerna från det stolta historiska arvet? Motala Verkstad, Holmen i Norrköping, Finspång, Åtvidaberg. Uppfinningsrika entreprenörer och yrkesskickliga konstruktörer och arbetare skapade produkter som spreds över hela världen. Arvet har inte skingrats. Tvärtom. Många av länets företag springer i tätklungan när det gäller teknik- och produktutveckling. Enligt Svenskt Näringslivs hemsida har Östergötland ett "differentierat näringsliv" där organisationens drygt 2 500 företag sysselsätter ungefär 66 000 personer.
Blev Ebba Lindsö imponerad? Det tror jag inte. Lindsö och hennes eländesfixerade kompanjoner i Svenskt Näringsliv försitter aldrig ett tillfälle att förklara hur bottenfruset kallt det svenska näringsklimatet är. Eländesbeskrivningen har tagit sådana proportioner att det är svårt att ta Lindsö & Co på allvar.
När den stora näringslivsorganisationen förvandlar sig till en monotont trumpetande krav- och kritikmaskin är risken stor att politikerna slutar lyssna, och därmed upphör den nödvändiga dialogen mellan regering och näringslivets företrädare.
-- Många företagare känner maktlöshet, skriver Svenskt Näringsliv på hemsidan.
Så är det. Osäkerheten kring sånt som har med generationsskifte och kostnader för sjukförsäkringen att göra, sänder glödgade, sylvassa pilar av ovisshet och osäkerhet genom småföretagarkroppen. Å andra sidan känner många arbetare och tjänstemän vanmakt och maktlöshet på grund av ett allt hårdare tempo. Så länge Lindsö och hennes stab nonchalerar det senare och bemöter fackliga krav med "argumentet" att anställda i den offentliga sektorn har det värre, kan de inte räkna med att tas på allvar.
I utländska medier uppmärksammas Sverige för sina sunda statsfinanser, låga räntor och (inte minst) stabiliteten på arbetsmarknaden. Makroekonomisk stabilitet är en förutsättning för uthållig tillväxt. Ebba Lindsö anser att sånt som försämrad sjukersättning för de anställda är viktigare. Företagare ska lockas med morötter (sänkta skatter osv), löntagarna förutsätts knega flitigare och vara mindre sjukskrivna först när villkoren försämras.
Synd att Ebba Lindsö inte vädrade i Svenskt Näringslivs lokaler innan hon flyttade in.
Å andra sidan
TORBJÖRN GUSTAVSSON