Egyptens väg till demokrati är lång

Muhammad Mursis familj gick i går ut och sa att han var kidnappad och att de tänker vidta rättsliga åtgärder för att ställa arméchefen Abd al-Fattah al-Sisi till svars. Varje dag organiserar Muslimska brödraskapet i Egypten protester.
Samtidigt håller en ny grundlag på att tas fram, den ska skrivas av ett antal experter och vara klar om 30 dagar.

Sedan president Mursi avsatts organiserar Muslimska brödraskapet i Egypten dagliga protester.

Sedan president Mursi avsatts organiserar Muslimska brödraskapet i Egypten dagliga protester.

Foto: Hiro Komae

Linköping2013-07-23 03:06
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Frågan är om det är möjligt att skriva en ny grundlag och på så sätt införa fungerande demokrati, oavsett om man sedan håller en legitim folkomröstning om den eller ej. Det faktum att den tas fram av utsedda, och inte folkvalda, personer orsakar svåra legitimitetsproblem oavsett vad som skrivs in i den.

Demokrati handlar inte bara om skrivna regler för regerandet, utan också om kultur och civilisationsgrad och den måste delas av folket för att fungera.

Den demokratiska kulturen är inte etablerad i Egypten. Landet har inte heller grannländer med liknande religion och historia som det kan ta lärdom från. Landets 5000 år gamla historia ger ingen vägledning in i demokrati. Som en jämförelse kan nämnas att när muren föll 1989 hade de Centraleuropeiska staterna en kultur och historia som inte var väsensskild från den i Västeuropa, de hade också egna erfarenheter av något annat än att vara Sovjetiska satellitstater från mellankrigstiden.

Att framgångsrikt gå från ett fördemokratiskt stadium till fullt fungerande demokrati har i de allra flesta fall tagit decennier. Sverige avskaffade ståndsriksdagen 1866 men hade inte det första helt jämställda och demokratiska valet förrän 1921. Det tog alltså 55 år med successiva steg för att Sverige skulle lämna ståndssamhället från 1400-talet till att demokratin var fullt ut genomförd.

Demokrati är en civilisatorisk process. Det demokratiska sinnelaget hos politiker och medborgare är avgörande för om ett land ska kunna vara en fungerande demokrati. Hoppet står till att denna process i den moderna världen ska kunna få den nödvändiga utvecklingen att ske mycket snabbare än vad som skett i länder som tidigare blivit demokratier.

Egypten måste själv vandra den svåra vägen mot demokrati. Den vägen är dessutom olika lång i olika delar av landet. Många egyptier på landsbygden är analfabeter, bönder som i praktiken lever som deras förfäder gjort sedan järnåldern. I de stora städerna Kairo och Alexandria finns en liten medelklass som lever på mer västerländskt sätt. På så sätt återfinns järnåldern och efterkrigstiden samtidigt i dagens Egypten. Att landet snabbt ska göra allting rätt i en process som var långsamt pågående i Sverige under minst 55 år förefaller naivt att tro.

Endast militären och Muslimska brödraskapet har nätverk som täcker större delarna av landet. En process som utesluter endera parten kommer därför ha mycket svårt att lyckas.

Läs mer om