Elavbrott och miljardvinster

Linköping2005-01-18 00:00
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

I går, drygt en vecka efter stormens raseriutbrott, var 1 000 östgötar och ytterligare 36 000 svenskar utan ström. Så går det när elbolagen, i synnerhet de tre stora som dominerar marknaden, låter kortsiktiga ekonomiska överväganden gå före investeringar och fortlöpande underhållsarbete.

I går kom ännu en rapport som visar att konsumenterna förlorat på avregleringen av elmarknaden. Den statlige utredaren Dan Andersson skriver att konsumenterna och elföretagens anställda är avregleringens förlorare, men utredaren slår ändå fast att avregleringen varit samhällsekonomiskt effektiv (?).

Isolerade kablar, jordkablar, bredare kraftgator, kraftigare elstolpar. Varje snöoväder och/eller storm har följts av krav på krafttag från kraftbolagen -- som bedyrat att nu ska de lägga manken till. Men inte ens de spektakulära ovädren 1995 och 2001 fick elbolagen att skynda på underhålls- och säkerhetsarbetet, trots rekordstora vins-ter. I går meddelades att statliga Vattenfall fortsätter sin uppköparvandring. Det senaste förvärvet är ett danskt elbolag som driver bland annat koleldade kraftvärmeverk.

Statens eget elbolag köper utländska företag på löpande band. Att växa via förvärv är viktigare än att skynda på de blygsamma investeringarna i ny teknik på svensk mark.

Sydkraft rapporterade nyligen på sin hemsida att uppröjningsarbetet i skogen försvåras av det faktum att det saknas material. Nu går Sydkraft på jakt på den europeiska marknaden för att köpa upp elstolpar. Vad säger det om bolagets framförhållning? Herregud, trots att Sverige består till drygt hälften av skogsmark måste Sydkraft gå utomlands för att hitta virke till elstolparna. Att hålla sig med ett lager av stolpar är naturligtvis inte att tänka på.

Sveriges Radios ekoredaktion berättade i helgen om Herrljunga Elektriska, bolaget som började gräva ner elledningar för 25 år sedan. Kostnaderna och avbrott och underhåll har minskat rejält. "Det är lönsamt att gräva ner", sa bolagets chef. Lyssnar Vattenfall och Sydkraft på Ekot?

I går riktade Elektrikerförbundet hård kritik mot nätföretagen. Hoppas kritikstormen håller i sig. Kräv att elbolagen skyndar på sina investeringsplaner och använder miljardvinsterna till att anställa folk som ser till att det fortlöpande underhållsarbetet upprätthållas. Stormar och snöoväder kan inte beslutas bort. Men konsekvenserna måste inte bli så dramatiska som efter stormen i januari. Vad gör Vattenfall och Sydkraft med sina miljardvinster?

TORBJÖRN GUSTAVSSON

Å andra sidan

Läs mer om