Electrolux la ner fyra fabriker 2004. Steg för steg flyttar denvärldsledande vitvarukoncernen tillverkningen till låglöneländer.Dammsugarfabriken i Västervik som forslades till Ungern är det iSverige mest uppmärksammade exemplet. Står fabriken i Motala med 400anställda på tur härnäst?
Nostalgiskt sentimentala hänsyn, som att Electrolux vagga stod iMotala, har ingen plats när de globala storföretagen utformar sinastrategier. Tur är det. Sentimentala hänsyn är ingen bärandekonkurrensfaktor för ett företag som slåss på den globala marknaden.
Electrolux koncernledning flaggade i november för fortsattaförändringar av organisationen. Koncernens fabriker i Europa och USApressas hårt av de produkter som konkurrenterna spottar ut i Asien ochdet forna Östeuropa. Hittills har fabrikerna i Motala och Mariestadlyckats pressa kostnaderna genom att köpa allt fler insatsvaror frånlågkostnadsländer, men även vissa produkter har flyttats från Motala.Spisfläktar och mindre spisar är två exempel.
Wallenbergdominerade Electrolux har en sprängfylld kassakista (ca 25miljarder). Aktieägarna hålls på gott humör genom att utdelningen höjsmed 50 öre till sju kronor per aktie. För de ca 340 metallarbetare ochca 60 tjänstemän som arbetar i Motala väntar ännu en tid av dallrandeovisshet. Koncernledningens i december utlovade översyn avorganisationen kan, i värsta fall, utmynna i ett beslut som innebär atttillverkningen i Motala flyttas till annat land. Att verksamheten vidMotalafabriken präglas av hög effektivitet betyder inget i sammanhanget.
Det av företagsnedläggningar hårt drabbade Motala lever iskuggan av ännu en nedläggning. Facken, på såväl koncernnivå somlokalt, måste tillsammans med representanter för Motala kommun krävainsyn i Electrolux pågående omstruktureringsarbete. En flytt avElectrolux, som delar lokaler med Dometic, slår skoningslöst hårt motdet redan krisstämplade Motala. Anställda förlorar jobbet,underleverantörer mister en stor kund, kommunen tappar skatteintäkter,etc.
Industrijobben försvinner i rasande takt. Utan att nya jobb i andrasektorer kommer till. Vad ska vi egentligen leva av i morgon?
TORBJÖRN GUSTAFSSON, socialdemokratisk krönikör