En föraning om en ny tid

Segerkolonnen i Berlin restes en gång till minne över Preussens seger mot Danmark och blev senare en symbol för nazismen i Hitlertyskland. I torsdags kväll talade den svarte demokratiske presidentkandidaten Barack Obama vid dess fot.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2008-07-28 00:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Segerkolonnen i Berlin restes en gång till minne över Preussens seger mot Danmark och blev senare en symbol för nazismen i Hitlertyskland. I torsdags kväll talade den svarte demokratiske presidentkandidaten Barack Obama vid dess fot.

Tvåhundratusen tyskar, med ryggarna mot det jättelika tevetorn som DDR-kommunisterna lät bygga som en metafor för arbetarstatens potential, lyssnade uppmärksamt. Det var ett historiskt ögonblick, men trots allt inte lika kraftfullt som när John Kennedy och Ronald Reagan talade vid Brandenburger Tor. För Obama är ännu inte USA:s president, även om tidskriften Der Spiegel tror att det enbart är en tidsfråga innan han kan återvända till Berlin och Europa i den rollen.

På torsdagskvällen toppade Obamatalet alla stora europeiska nyhetssajter, men på CNN:s och Fox News hemsidor fick framträdandet mycket litet uppmärksamhet.

Det ger en fingervisning om att besöket i Berlin spelar en obetydlig roll i den amerikanska valrörelsen. Men så var talets budskap inte heller riktat till en amerikansk publik. Obama gjorde i stället en poäng av att vända sig till Europa, vilket är naturligt eftersom valet av president i USA har konsekvenser också för oss som lever här.

Det kan kontrasteras mot hur George W Bushs kampanj under valet 2004 stängde sin hemsida för icke-amerikanska besökare och på sätt gjorde tydligt att vad han hade att säga inte angick dem.

Det är uppfriskande med en presidentkandidat som talar med hela världen, och inte bara med väljare i Iowa och New Hampshire. Ett handlade som rimmar väl med vad Obama sa i sitt tal.

Det som händer i vår värld angår oss alla, varför USA och Europa - i förening med andra kontinenter - måste samarbeta för att möta samtidens stora hot och problem: Islamistisk terrorism, massförstörelsevapen, klimatförändringar. Utmaningar som kan klaras av, på samma sätt som kommunism och nazism till slut besegrades i Berlin.

Så talar en ny tids politiker, präglad av optimism i stället för cynism och öppenhet i stället för isolationism. Värden som, efter mer än ett decennium med Clinton- och Bushadministrationerna, som båda stod för den gamla politiken, måste hitta sin väg till Vita huset.

Republikanernas kandidat, John McCain, talade i torsdags om Obamas Berlinresa i förklenande ordalag.

"Jag håller gärna ett tal i Tyskland, men då vill jag göra det som president", sa han också. Förstår inte McCain värdet i att, månader innan valdagen den 4 november, ge prov på vilken attityd han som president kommer att visa mot omvärlden?

I så fall är han inte den president som omvärlden vill ha, med nya slitningar mellan Amerika och oss andra till följd.

Läs mer om