”Vi är här för att vinna ett val”, inledde Christian Gustavsson, förbundsordförande i Östergötland och kommunalråd i Linköping, Moderaternas arbetsstämma. Sedan, till discolampor, discomusik och stående ovationer, äntrade partiordförande Fredrik Reinfeldt scenen och började tala om… historia. Om stormaktstiden och hur Sverige kom att det bli det land det är i dag. Om att förutsättningen för vårt välstånd var fred, särskilt med våra grannar. För att bli stor i Sverige måste man vända sig till omvärlden, sade Reinfeldt och satte Sverige i ett sammanhang avhängigt av mer och friare handel. En sanning som håller över tiden.
Sverige är ingen isolerad ö, vare sig geografiskt, ekonomiskt eller befolkningsmässigt. Det har vi aldrig varit och kommer aldrig att bli. På 1800-talet emigrerade svenskar västerut, en del kom tillbaka men många blev kvar i drömmarnas Amerika. Från senare delen av 1900-talet och framåt är det Sverige som ses som landet där drömmar blir verklighet. Reinfeldt tog finländarna, italienarna och turkarna som exempel på nationaliteter som invandrat hit och blivit en stomme i det svenska välfärdsbygget. En viktig markering mot dem som ser migration främst som ett problem.
Av den på sistone så omtalade stridshingsten fick de samlade moderaterna i Louis de Geer-hallen se en skymt någon halvtimme in i talet. Sedan han målat upp en robust bild av den svenska samhällsframväxten så bom! – nådde han fram till 1968. Inte den goda stunden i svensk historia, sade Reinfeldt syrligt och menade att vi då tappade historien och mycket därtill. Sunt förnuft, kunde han lagt till. I stället påtalade Reinfeldt att arbetet med att reparera skadorna har pågått sedan regeringen Bildt 1991. Det var här Reinfeldt blixtrade till, när han varnade oppositionen snarare än uppmanade dem som satt i publiken: ”Gör inga fler socialistiska experiment med det här landet!”
Till de sina levererade Reinfeldt en treenighet:
1. Ordning och reda i de offentliga finanserna. Detta orubbliga, överordnade mål till vilket alla moderater måste bekänna sig, och som gjort att Sverige lyckats minska sin statsskuld under krisåren.
2. Arbetslinjen. Människor ska arbeta, inte blir bidragsberoende – det är inte för inte som M återigen retat upp S, LO och Aftonbladet genom att kalla sig för Sveriges arbetarparti.
3. Kunskapsuppdraget. Skolpolitiken tycks vara ett område som M:s partistyrelse vill återerövra och som kommer att uppta en stor del av utrymmet under dagens förhandlingar.
Valvinnare? Reinfeldt ville inte uttala sig om det på den efterföljande pressträffen. Enligt honom ska valet nästa höst inte vinnas av Moderaterna, utan av Alliansen. Och det valmanifestet presenteras inte förrän i augusti nästa år. Det var ytterligare en glimt av stridshingsten – kommer utmanare Löfven lyckas med ett rödgrönt motstycke? Det som talar emot stavas kärnkraft och vinster i välfärden.