En sak är alldeles uppenbar: Hälsosituationen för de anställda i den kommunala vården och omsorgen i Linköping är närmast katastrofal. Femtiotre sjukdagar per anställd förra året talar sitt lika tydliga som dystra språk härvidlag. Sjuktalen har ökat obevekligt de senaste åren. Svaret på frågan "varför" det blivit så är emellertid inte alls lika glasklart uppenbar.
Men nu får Linköpings kommun extra hjälp med att finna svar på denna fråga. Kommunen har tilldelats en knapp miljon kronor av Arbetsmiljöverket.
Med dessa pengar skall man undersöka läget bland de deltidsanställda. Syftet är att kartlägga hur många av dessa som skulle vilja arbeta heltid på tre arbetsplatser i hemtjänsten och på vårdbostäder.
Frågan "vill du arbeta del- eller heltid i omsorgen och har det någon betydelse för din hälsa?" blir således en av de viktigaste frågeställningarna i undersökningen.
Men projektet har också vidare ambitioner. Särskilt viktigt är att vårdpersonalen inom ramen för projektet kommer att erbjudas utbildning om sin arbetsplats budget och utbildningsarbete. Man vet sedan tidigare att det finns ett samband mellan de anställdas hälsosituation och det inflytande som dessa har och den delaktighet som de känner på sina arbetsplatser. Och det är egentligen ganska självklart.
I och för sig har både kommunen och facken tidigare kartlagt sådant som de deltidsanställdas önskemål och orsakerna till sjukskrivningarna. Så helt nya resultat är väl kanske inte att vänta som en följd av den extra miljon som nu kommer Linköpings kommun till del.
Inte desto mindre är det viktigt att man gör en sådan satsning. Miljonen från Arbetsmiljöverket är ett välkommet bidrag, en uppmuntran, till en verksamhet som man nog måste anlägga ett längre tidsperspektiv på. Några snabba resultat, enkla lösningar skall vi inte förvänta oss. Det är i stället ur ett långsiktigt, konsekvent bedrivet hälsoarbete som orsakerna till sjukskrivningarna - och lösningen på problemet - kommer att kunna vaskas fram.
Patrik Dahl, personaldirektör, formulerar den ständigt öppna frågan: "Hur skapar vi en bättre hälsosituation?" Det är det som är utmaningen, särskilt så för en kommun vars vård och omsorg uppvisar en så katastrofal ohälsa.