"En modern skola för 2000-talet"

Så kallade en nöjd utbildningsminister Den nya skollagen - för kunskap, valfrihet och trygghet som presenterades i går och som beräknas träda i kraft den 1 juli 2011.

Förslagen i den nya skollagen är övervägande bra. Foto: Sören Andersson/SCANPIX

Förslagen i den nya skollagen är övervägande bra. Foto: Sören Andersson/SCANPIX

Foto: Sören Andersson / SCANPIX

Linköping2009-06-16 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Flera av förslagen i den nya lagen har redan läckt ut och de flesta innebär välkomna förändringar. Som att alla elever måste delta i all undervisning, även idrott, simning och sex- och samlevnad, och att antagningsprov på grundskolenivå tillåts också i teoretiska ämnen.

En annan förändring är att möjligheten att på Komvux läsa om kurser som man redan har ett godkänt betyg i tas bort. Som det sett ut de senaste åren har Komvux blivit slentrianmässig regel, snarare än undantag, efter genomgången gymnasieutbildning - det är inte meningen.

Komvux ska vara till för dels den som behöver komplettera sin utbildning med någon eller några kurser för att bli behörig till en särskild högskoleutbildning eller arbete, dels den som saknar godkänt betyg i ett ämne. Inte för den som redan är godkänd men vill ha ett högre betyg, eller den som inte la manken till på gymnasiet eftersom "Komvux alltid finns". Det är slöseri med samhällets resurser.

Däremot har alla, precis som Jan Björklund påpekade i gårdagens Gomorron Sverige, rätt till både en andra, tredje och fjärde chans att höja sina betyg. Och den chansen kan man ta genom att tenta upp sina resultat, eller söka framgång via högskoleprovet - hur många gånger man vill.

Socialdemokraterna är kritiska till förändringen, men Björklunds argument blir svåra för S att överträffa. Han har rätt i att Komvux måste återfå sin roll som skyddsnät för den som verkligen behöver. Inte, som har blivit resultatet av S politik, fungera som återhämtning för den som inte är nöjd med sin insats på gymnasiet eller förvaringsanstalt för den som inte har något bättre för sig.

Beträffande Komvux står Björklund alltså på fast mark. I stället har den svåraste nöten att knäcka för utbildningsdepartementet förmodligen varit den om religiösa friskolor. Alliansen består av partier som står för valfrihet, men när det kommer till barns undervisning måste ett visst mått av likvärdighet uppnås. Vissa, däribland S, hade velat se hårdare regler för religiösa skolor - en del till och med ett förbud.

Något sådant blir det inte, meddelade Björklund. Skolor får exempelvis erbjuda både morgonbön och prydas med religiösa symboler. Däremot får de religiösa inslagen endast ske utanför ordinarie skoltid och vara frivilliga, åtminstone för de äldre eleverna.

Samtliga friskolor ska i största möjliga mån omfattas av samma kurs- och läroplaner, timplaner och garanterad undervisningstid som kommunala skolor. Det är bra. Men att tillåta konfessionell utbildning och helt undvika segregation är nog en omöjlighet. Å andra sidan är segregering en del av verkligheten också på kommunala skolor, som en följd av boendesegregeringen. Friskolornas valfrihet kan därför både förbättra eller förvärra segregationen, beroende på var eleverna väljer att gå.

Läs mer om