Ekot gjorde i går ett stort nummer av att antalet personer i utanförskap har ökat med 4 000 under de senaste månaderna. Regeringens viktigaste vallöfte spricker alltså, antyder Ekot.
Eftersom utanförskapet minskade med 167 000 personer från maktskiftet till och med mars månad i år kan man undra om Ekot har drabbats av sommartorka.
Men det riktigt intressanta med nyheten var debatten mellan Hillevi Engström (m) och Sven-Erik Österberg (s) i P1 Morgon. Engström tror stenhårt på att ytterligare jobbskatteavdrag - som gör det lönsammare att arbeta - är receptet mot utanförskap. Österberg tror lika stenhårt på en kraftigt utbyggd arbetsmarknadsutbildning. Båda tror alltså att jobben finns, men att matchningen mellan arbetssökande och arbetstillfällen av olika anledningar inte fungerar.
Nationalekonomen Magnus Henrekson som Ekot intervjuade tror i stället att låg efterfrågan på arbetskraft är problemet. "Den ganska stela och reglerade arbetsmarknad som vi har gör att vi inte kommer vidare", säger han.
Men vad hjälper det att nationalekonomer och småföretagare vill ha en mindre reglerad arbetsmarknad, när varken moderater eller socialdemokrater ser regleringen som ett problem?