Det gäller så kallad gårdsförsäljning av alkohol, något som inte är lagligt i Sverige. Men som borde vara det. Det tycker åtminstone Centern och Moderaterna. Kristdemokraterna är helt emot och Folkpartiet övervägande negativa.
När folkhälsominister Maria Larsson (KD) 2007 lät utreda frågan växte förhoppningarna. Larsson var inte kategoriskt negativ, så länge alkoholmonopolet inte hotades. Utredaren konstaterade sedan att var det just vad gårdsförsäljningen gjorde - hotade monopolet. Så såg EU på saken, enligt utredaren.
Problemet var bara att resultatet luktade uppgjort. Visst - det vore bekvämt för KD att kunna skylla på EU. Men när EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) ställde en rak fråga till den ansvariga kommissionären blev svaret att EU inte har något problem med ett undantag från det svenska alkoholmonopolet. Finland har ett alkoholmonopol - och tillåter ändå gårdsförsäljning.
Som alkoholpolitisk fråga måste gårdsförsäljning näst intill sakna betydelse. Som småföretagarfråga är den däremot betydelsefull.
Det finns ungefär 50 tillverkare av öl, vin och sprit i Sverige. Men möjligheten att själv framställa brännvin, starkvin eller vin på gårdens råvaror skulle vara intressant för många fler. Inte för att sälja några stora kvantiteter, utan snarare för att göra den egna gården intressantare som besöksmål. All slags aktiviteter kan avslutas med en enklare måltid och gårdens fruktvin eller snaps därtill. Besöksnäringen är växande och lukrativ, vilket jordbruket i sig inte alltid är.
Det är obegripligt att det kunnat uppstå sådana låsningar om gårdsförsäljning. Så mycket bättre då att Eskil Erlandsson är beredd att ta kampen med KD.