Enligt en genomgång som Sveriges Radio genomfört hanteras brott på skolor väldigt olika. Mörkertalet är stort eftersom många rektorer föredrar att inte polisanmäla misshandel eller stölder som sker. Rektorerna vill inte blanda in polisen i vad man anser vara skolans angelägenheter som bäst sköts inom skolans väggar, samt att det går snabbare att lösa problemen internt.
Programledaren för P3:s humorprogram Tankesmedjan, som diskuterar och raljerar över aktuella samhällsfrågor, Simon Svensson gjorde en skämtsam men ändå tänkvärd analys av våldet i skolan (14/11). Han menade att brott betraktas som brott överallt utom i skolan. Där kallas förtal för "trash talk" och misshandel för att "retas" eller "skämta".
"Självklart skulle jag aldrig trycka in någon i ett skåp på Friskis och Svettis", sade Svensson. Men i skolan går det om inte bra, så åtminstone blir följderna inte i närheten av vad de skulle bli på gymmet eller någon annanstans. "För det som händer i skolan stannar i skolan".
Som så ofta leveras humorn med en god portion sanning.
Sparkar, slag, hot och liknande elever emellan eller mellan elev och lärare har tyvärr blivit en del av skolvardagen. På vilken annan arbetsplats som helst skulle det aldrig tolereras, och någon intern hantering sällan godtas. Polisanmälan skulle ofta ses som en självklarhet. Varför inte i skolan?
För att eleverna inte är straffmyndiga? Det är inte det eventuella straffet som ska avgöra huruvida ett brott ska anmälas eller inte. Om rektor och lärare vill markera att ett visst beteende är lika oacceptabelt i skolan som utanför, är polisanmälan ett bra sätt att göra det på. Vad är det annars för signal som skickas till eleverna?