Våren kan vara ett litet helvete. I alla fall om man har pollenallergi. Våren innebär då huvudvärk, kliande ögon och näsa, andningsbesvär och trötthet. Mediciner (tabletter, ögondroppar, nässpray och luftrörsvidgande) hjälper många, men inte alla.
För dem med svåra besvär kan vaccinering vara en utväg. Det är en flera år lång behandling. Vissa får allergichocker. Därför måste specialistläkare, allergologer, övervaka behandlingen. Men då det finns få sådana, på vissa håll inga alls, får bara en tiondel av dem med svåra allergiska besvär vaccinering.
Läkarbristen beror på att få väljer att specialisera sig inom allergologi. Det beror i sin tur på att landstingen inte har anställt allergologer, trots att många av dem som finns i dag börjar närma sig pension.
I grund och botten handlar det om en sned syn på dem som lever med svår pollenallergi. Hur ska man annars tolka det att personer som har ett litet helvete under årets varma och ljusa månader behandlas som om det rörde sig om lite hösnuva under några veckor på vårkanten?