Nu omfördelar barn- och ungdomsnämnden i Linköping sitt ersättningssystem för grundskolan.
Det nya är att de liksom Robin Hood tar från de mer välbeställda och ger till dem med större behov att tillfredsställa.
Alla applåderar inte det nya systemet. Automatiskt protesterar de skolor som förlorar en del av sin ersättning.
Ändå måste det erkännas att det är en utmärkt idé att fördela skolpengarna så att de mer resurskrävande enheterna får en större tilldelning. Det handlar om skolor med många barn med behov av särskilt stöd, barn med lågutbildade föräldrar och många utlandsfödda elever. Till dem som får extrapengar hör bland andra skolorna i Skäggetorp, Ryd, Lambohov och Berga.
Det innebär mindre pengar för till exempel skolorna i Tornhagen, Hjulsbro, Skeda, Kvinneby och Ullstämma. I samma grupp finns flera friskolor: Nya Munken, Engelska skolan och Lillgårdsskolan.
Det är inte mer än rätt att skolor där det måste till särskilt krävande insatser för att kunna bedriva en hygglig undervisning får extra medel. Förhoppningsvis kommer dessa medel att användas till just det extra stöd som respektive skolas elever behöver.
Tanken med det hela är förstås att öka kunskaperna och förbättra framtidsutsikterna hos elever med relativt sett sämre utgångsläge. Men omfördelningen med sitt stöd till elever med särskilda behov kan också visa sig vara en hjälp i kampen mot stökighet och allmän oro i vissa skolor.
Barn- och ungdomsnämnden har tänkt rätt när den bestämt sig för att styra över pengar från skolor som fungerar väl till dem med problem som går att lösa med mer resurser.
Nu återstår att se vad "vinnarna" i det nya ersättningssystemet kan åstadkomma i positiv riktning. Självklart måste konsekvenserna av omfördelningen analyseras och redovisas.