EU-bygget rämnar i sina grundvalar

Linköping2004-03-10 08:40
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Först misslyckades försöken att mejsla ut en ny konstitution. Sen föll stabilitetspakten. Nu rämnar principen om fri rörlighet över nationsgränserna. EU-bygget skakar i sina grundvalar och dammet yr när politikerna rusar omkring med svettdrypande pannor i något som ska föreställa en resolut räddningsaktion.

EU-skeppet har seglat med slagsida alltför länge. Det nödvändiga Europabygget har i allt för hög utsträckning utformats av marknadsliberala arkitekter. Fri rörlighet för kapitalet och marknaden har överordnats allting annat, inklusive den sociala dimensionen, som plockas fram och dammas av i samband med EU-valen. Det är bara ett medge att de socialdemokratiska och socialistiska partierna kommit till korta i kampen med den politiska högern. Därför gör det inte så mycket att bygget skakar. När dimman lagt sig och horisonten vidgas öppnar sig nya möjligheter - såvida den politiska vänstern förmår att lyssna till de fackliga organisationerna och ta till sig deras berättigade krav på en Europapolitik där löntagarnas intressen står i centrum.

Den svenska debatten om social dumpning och lönedumpning visar hur den politiska arbetarrörelsen fjärmat sig från den fackliga. Att socialdemokratin tvingas till oordnad reträtt i fråga om de så kallade övergångsreglerna beror på att regeringspartiet nonchalerat fackens krav på ordning och reda och strikta spelregler på arbetsmarknaden. Nu är hög tid för regeringen att inordna de immigrationspolitiska ambitionerna i en övergripande arbetsmarknadspolitisk strategi - och att få med sig övriga socialdemokratiska och socialistiska partier på en linje som syftar till att återupprätta EU:s avflagnade sociala dimension.

Starka krafter, både i Sverige och övriga EU-länder, ser den inre marknaden som ett redskap för det marknadsliberala systemskiftet. Socialdemokratins uppgift är att övertyga Europas folk om att EU kan vridas i annan riktning.

Struntade i s-råd

Jörgen Oskarsson, kommunstyrelsens ordförande i Mjölby, porträtteras i socialdemokratiska tidningen Aktuellt i politiken. Oskarsson berättar hur han slogs för att låta en privat entreprenör ta över del av äldreomsorgen. Han var mån om att förankra beslutet i den egna partiorganisationen - trots att andra s-kommunalråd i Östergötland rådde honom att "låta kommunstyrelse- och fullmäktigegrupperna avgöra frågan".

Skulle vara intressant att veta vilka s-kommunalråd som rådde Oskarsson att ställa partiet åt sidan. Heder åt Jörgen Oskarsson, kommunalrådet som inte glömt vilka som är hans uppdragsgivare.

Fp slåss för de rika

Folkpartiet är till för rika män i storstäderna. Det är de som tjänar på folkpartiets politik. Inte ens moderaterna går så långt i sin iver att bejaka höginkomsttagarnas intressen.

Riksdagens utredningstjänst har tittat närmare på folkpartiets ekonomiskpolitiska förslag. Studien visar att 62,5 procent av partiets skattesänkningar hamnar i knäet hos de redan rika.

Nu vet alla vad förkortningen fp betyder: f(ör) p(enningstarka).

Läs mer om