Europa skälver

Linköping2013-04-30 03:02
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Har Europas ekonomi brakat samman på grund av en bugg i Excel? Nja, bilden är något överdriven. Men i förra veckan blev det känt att de ivrigt citerade och proklamerande amerikanska ekonomerna Kenneth Rogoff och Cameron Reinhart har räknat fel. Deras slutsats, att hög statsskuld (90 procent av BNP för att vara exakt) leder till låg tillväxt, är inte grundat på ett lika starkt samband som de låtit påskina.

Och marken under Europa skälver.

Vänsterpartiet, som aldrig gillat vare sig överskottsmål eller utgiftstak, kunde ha dansat på borden vid gårdagens budgetpresentation. Så skedde inte. Men faktum är att den opinion som nu håller på att bildas mot överskottsmål och skuldavskrivningar går i linje med den politik som V varit tämligen ensam om i Sverige. Varför ska sjuka ligga i korridorerna samtidigt som vi lägger pengar på hög i statskassan? frågade partiledare Jonas Sjöstedt och ekonomiskpolitisk talesperson Ulla Andersson den 1 mars på SvD Brännpunkt.

Överskottsmålet har tidigare räckt som svar, försvarat i bred politisk konsensus. Idag ifrågasätts målet – från vänster till höger. Till och med finansminister Borg medgav häromveckan att det i rådande tider inte är motiverat att ytterligare sänka statsskulden, utan snarare lägga lite ved på den falnande glöden.

Samtidigt är det uppenbart att åtstramningar i flera europeiska länder varit nödvändiga. Greklands nyklubbade lag om att statsanställda faktiskt får sägas upp och inte längre garanteras livslång anställning, tyder på det. Det säger sig självt att om ett land behöver mångmiljardlån från andra, så finns åtminstone någon läcka någonstans i systemet som behöver tätas till. Det behöver vi inte Excel för att räkna ut.

Maria Björk Hummelgren

Läs mer om