Föräldrar i dag behöver bättre självkänsla och självförtroende i sitt föräldraskap. Däremot tycker jag att Maria Björk Hummelgren drar något förhastade slutsatser när hon i svepande ordlag skriver att "då rycker samhället in för att lära föräldrar i konsten barnuppfostran", med exempelvis babymagasin, böcker, föräldrakurser etcetera.
Jag arbetar som socialsekreterare på en familjecentral (samverkan mellan BVC, öppna förskolan och Råd och Stöd) i Linköping. Våra föräldraträffar syftar till att nyblivna föräldrar ska kunna träffas och utbyta erfarenheter med varandra. Enligt policydokument ska familjecentraler i Linköping bland annat "stärka det sociala nätverket och främja gemenskap" samt "erbjuda stöd till föräldrar och stärka dem i deras föräldraskap".
Vi betonar att det är föräldrarna som är experter på sina barn och vi undviker att komma med goda råd när det gäller uppfostran. Många av dagens unga familjer bor långt ifrån far- och morföräldrar och kan inte få det stöd som de kanske behöver. Familjecentralen blir då en mötesplats och en hjälp att skapa nya nätverk.
Ingela Urdell
Socialsekreterare/områdesarbetare
Råd och Stöd, Familjecentralen Valla
Corren svarar:
Familjecentraler ska ge föräldrar information om barns grundläggande behov, min kritik var inte främst riktad mot dem. Men BVC är numera bara en röst i den växande flora av sociala forum där barnuppfostran diskuteras.
Även om familjecentralen i Linköping undviker att ge råd om uppfostran, kommer säkerligen föräldrar med sådana frågor. Det är bra att personalen ingjuter självförtroende genom att säga att en förälder är expert på sitt barn. Och att alla goda råd i tidningar, på nätet och från andra föräldrar bör tas med en nypa salt. Ingen - varken barn, förälder eller rådgivare - är perfekt.