Fler hamburgare åt folket

- Vill du ha en hamburgare?- Ja, men bara om inget djur har dött.- Självklart. Ketchup?

Snart finns inga ursäkter att inte sätta tänderna i en sådan här.

Snart finns inga ursäkter att inte sätta tänderna i en sådan här.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Linköping2013-08-08 03:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Den fiktiva konversationen ovan kan inom en inte alltför avlägsen framtid bli realitet. I måndags provsmakades nämligen den första labbodlade hamburgaren, framtagen ur stamceller från en ko. Nu kommer det visserligen att dröja innan vi kan köpa odlat kött i butik när vi storhandlar om lördagarna – om vi någonsin kommer att kunna göra det – men tekniken finns och utmanar våra invanda föreställningar om köttproduktion.

Det finns flera anledningar till att människor väljer att äta vegetariskt. För den som gör det av motstånd till djurslakt, kan det odlade köttet skapa nya kulinariska möjligheter. Köttet framställs av stamceller från högst levande djur. Forskarna tror också att labbköttet kan bli ett alternativ för den som inte vill äta konventionellt producerat kött på grund av dess miljöpåverkan. För odlat kött kräver inga fodermängder och inte heller går det och fiser ut koldioxid på samma vis som vanliga utskällda kossor har för vana att göra.

Forskaren Julie Gold vid Chalmers tror visserligen inte att det odlade köttet någonsin kommer att helt kunna ersätta det kött vi får genom att slakta levande djur (Ekot 7/8). Men det kan bli ett komplement som innebär att fler munnar på fler platser runt om i världen kan mättas. Det är en vinning som också köttbonden kan leva med. Och goda nyheter även för oss som dagligdags äter kött och vill fortsätta med det utan samvetsgnag.

De enda som möjligen kan ha betänkligheter med det odlade köttets genombrott är rättrogna ekologister som motsätter sig allt som inte är ”naturligt”. Det vill säga de som förkastar GMO (genmodifierade grödor), konstgödsel, storskalighet, teknik och forskning i största allmänhet. Inte sällan förenas människorna med den inställningen under plakat och paroller för ”köttfria måndagar”, ”kött är mord” och så vidare.

Det på ”konstgjord” väg framställda köttet sticker hål på de enda två, med viss hållbarhet, etiska argument mot köttätande (dödandet och miljön). Kvar finns då bara romantiserandet om de ”naturliga” (var går egentligen gränsen till det onaturliga?) produktionssätten kvar. Och de är mestadels fantasier som välordnade västerlänningar med mätta magar har lyxen att ägna sig åt.

Med odlat kött kan alltså ropen skalla, hamburgare åt alla. I sinom tid, och när prislappen sjunkit en bra bit under den nuvarande på 2,3 miljoner kronor för en labburgare.

Maria Björk Hummelgren

Läs mer om