Riksdagen debatterade skolan i går. Skolminister Ibrahim Baylan lovade att återkomma med åtgärder för att säkra trygghet och arbetsro i skolorna. En rapport från Skolverket förra veckan visade att många elever saknar just detta.
"Folk pratar, det är stökigt och alla springer runt, pratar med varand-ra och så", vittnade en mellanstadieelev i radio häromdagen.
I går kom en annan undersökning som ytterligare bekräftar bilden av en skolvärld i förfall. Dagens svenska åttondeklassare är sämre på matematik än vad åttondeklassarna - och sjundeklassarna (!) -- var för några år sedan. De svenska eleverna presterar under genomsnittet i undersökningen som omfattar tjugo jämförbara länder.
I ett teveinslag i söndags gjorde en finländsk skolledare en träffande jämförelse mellan Sverige och Finland. I Finland prioriteras kunskaper, medan Sverige lägger tonvikten vid att eleverna självständigt skall "söka" kunskap. I Finland finns inga stora ordningsproblem i skolorna, det är naturligt att "plugga", och elevernas resultat - inte minst i matte och naturvetenskapliga ämnen - överglänser därför vida de svenska "prestationerna".
Apropå ordningsproblemen konstaterade moderatledaren i måndagens riksdagsdebatt att det finns en "vilsenhet i hur man skall agera". Det är det minsta man kan säga. Flumskolan är en katastrof. Hur skall Sverige kunna hävda sig som industri- och teknologination i framtiden?
Det är hög tid för en skolrevolution, för en skola där lärarrollen är återupprättad och där eleverna sitter still och lär sig saker. Borgerligheten måste vara mycket tydligare och betydligt mer offensiv på denna punkt. Det är rent av dess viktigaste politiska mission. "Vilsenhet" duger inte, Fredrik Reinfeldt!