FN-insatsen i Kongo, MONUC, är den största FN-insatsen någonsin, med i dagsläget över 21 000 kontrakterade anställda. Styrkan sattes in i april 2001 för att säkra det vapenstillestånd som undertecknats i november 1999 då Kongo slets sönder av ett inbördeskrig till följd av den rwandiska rebellarméns närvaro i de östra delarna av landet. Risken var stor att hela centrala Afrika skulle falla samman sedan sex länder gått in med stridande trupp på olika sidor: Angola, Zimbabwe, Namibia, Tchad, Uganda och Rwanda.
Mellan två och tre miljoner kongoleser beräknas ha dött i inbördeskriget, till följd av våldshandlingar, svält och sjukdomar. Men vapenstilleståndet innebar inte slutet på våldshandlingarna. Sammanlagt beräknas 5,4 miljoner människor ha dött i den ännu pågående konflikten, vilket gör den till den dödligaste sedan andra världskriget.
De flesta offren skördas bland de mest utsatta grupperna; kvinnor, barn och åldringar. Särskilt det sexuella våldet har tagit sig groteska proportioner. Systematiska våldtäkter har blivit det främsta vapnet i rebellgruppernas krig mot civilbefolkningen, ett krig som slagit sönder tillvaron för flera generationer kongoleser. FN har trots sin stora numerär haft svårt att skydda de civila från övergrepp. Enbart under det första halvåret 2009 registrerade FN 7500 fall av våldtäkter i Norra och Södra Kivu.
I november 2009 avbröt FN sitt samarbete med den kongolesiska armén, efter att det framkommit att regeringstrupperna gjort sig skyldiga till massakrer och övergrepp på civila. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch ska den kongolesiska armén mellan mars och november 2009 ha dödat över 1400 civila. Morden ska ha skett under en offensiv i syfte att driva ut hutumilisen FDLR. Samtidigt drevs tusentals civila på flykt och ett stort antal kvinnor våldtogs av regeringstrupperna.
Nu aviserar FN att insatsen i Kongo ska avvecklas. Det är presidenten Joseph Kabila som vill att de utländska trupperna ska lämna Kongo, då han menar att landet kan stå på egna ben. Senast 2011 ska FN-styrkorna vara helt borta ur landet. Amnesty international varnar för att tillbakadragandet kommer att leda till en mänsklig katastrof och kräver att FN stannar. Svenska FN-förbundet har också påtalat behovet av fler västerländska soldater på plats. Bara 2,3 procent av trupperna i Kongo kommer från EU. Om FN vill leva upp till sina stadgar är det inte rimligt att nu avbryta insatsen i Kongo. Att även EU och Sverige tog ansvar och sände trupp för att undsätta en av världens mest lidande civilbefolkningar vore önskvärt.