När domedagsprofeterna ylar som högst om massarbetslösheten och depressionen som väntar Sverige är det skönt att läsa Arbetsförmedlingens prognos Var finns jobben? Där påpekas något som lätt glöms bort i krisrapporteringen: Även under djup lågkonjunktur sker nyrekryteringar. Arbetsförmedlingen bedömer att en miljon nyrekryteringar sker 2009, och lika många 2010. Det är förvisso färre än 2008, men det innebär ändå att många av dem som förlorar jobbet under krisen snabbt kommer att hitta ett nytt.
Arbetsförmedlingen uppskattar också hur tillgång och efterfrågan kommer att se ut för olika yrkesgrupper. Det är slående att yrkena som bedöms ha den bästa arbetsmarknaden framöver nästan alla finns inom den offentliga sektorn: Från den privata sidan är det bara fartygsmaskinbefäl, VVS-ingenjörer och lastbilsmekaniker som lyckas slå sig in bland tio i topp-listans förskollärare, läkare och specialistsjuksköterskor. Antagligen är detta krisrelaterat - barn måste tas om hand och sjuka måste vårdas även när det är lågkonjunktur. De offentliga verksamheterna kan helt enkelt inte slimma och banta på samma sätt som det privata näringslivet.
Å andra sidan finns flera av den offentliga sektorns yrken med lägre utbildningskrav på tio i botten-listan. Här trängs barnskötare, vårdbiträden och köksbiträden med försäljare, fordonsmontörer, samhälls- och språkvetare samt journalister. Kanske kan man dra slutsatsen att offentliga sektorn använder lågkonjunkturen till att skärpa utbildningskraven, och att det offentliga samtal som journalister och humaniorautbildade bidrar till betraktas som en lyx man kan avstå i kristider?
När det gäller mer långsiktiga prognoser har Arbetsförmedlingens budskap låtit likadant under många år: Det behövs fler dataspecialister, teknikutbildade och högkompetenta industriarbetare. Visst är det en gåta att många ungdomar ändå ratar dessa utbildningar och hellre satsar på konstnärliga eller medieinriktade yrken - samtidigt som de målmedvetet går in för att krossa upphovsrätten, försörjningsgrunden för konstnärer och medieyrken?