När regeringens utredare ska föreslå åtgärder för att förebygga oönskade graviditeter blir resultatet typiskt svenskt: Kraftigt subventionerade - i vissa fall helt avgiftsbefriade - preventivmedel och dagen-efter-piller till ungdomar och unga vuxna. Tankemönstret känns igen. Om bara "nånannan" betalar så kommer nog de unga att skydda sig och se till att inte bli oönskat gravida.
Tyvärr är det inte så enkelt. Alla landsting utom ett har redan subventionerade preventivmedel, och det är inte landstingen med de mest generösa subventionerna som har lägst andel aborter. Västerbotten, det enda landstinget utan subventioner, toppar inte heller abortstatistiken. Det gör Stockholm, där kvinnor till och med 22 års ålder inte betalar mer än 60 kronor om året för preventivmedel.
Men bortsett från subventionsfixeringen har utredarna en del vettiga förslag. Bättre sexualundervisning i skolorna och mer fokus på mäns ansvar för kondomanvändande låter bra, särskilt om de kombineras. Om unga killar visste att de inte har något att säga till om vid en oönskad graviditet skulle troligen fler få på sig den där kondomen.