För tidigt att blåsa faran över

Den första leveransen av vaccin mot den så kallade svininfluensan har nu kommit till landstinget i Östergötland.

Att ta sprutan är att bry sig och visa solidaritet med andra.Foto: Fredrik Persson / Scanpix

Att ta sprutan är att bry sig och visa solidaritet med andra.Foto: Fredrik Persson / Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-10-14 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Vaccinationerna av barn mellan sex månader och 18 år i riskgrupperna - till exempel barn med CP/multifunktionshandikapp, kronisk lungsjukdom eller som har svårt att hantera infektioner - är först ut att erbjudas vaccination. Vaccinationerna av vuxna som befinner sig i riskgrupperna (bland andra gravida och personer som lider av extrem fetma eller kronisk hjärt- och kärlsjukdom) drar igång i slutet av oktober. Vaccinationerna av den breda allmänheten startar först när november är i sitt slutskede.

Samtidigt som vaccinet har anlänt till Sverige kommer Socialstyrelsens och landstingens informationskampanjer om varför det är så viktigt att gå och vaccinera sig att komma igång. Det är välkommet. För i takt med att smittspridningen har tacklat av och inte spridit sig i den takt som många förväntar sig av en pandemi har viljan att vaccinera sig sjunkit. Det visar en opinionsmätning som Svenska Dagbladet har gjort.

Där säger bara hälften av de tillfrågade att de ska vaccinera sig. En dryg tredjedel säger att de inte ska göra det. När Sifo gjorde en liknande undersökning i augusti sade hela 70 procent att de tänkte ta vaccinet och bara 19 procent att de inte tänkte ta det.

Men sedan dess har alltså smittspridningen kommit av sig. Enligt en studie som Smittskyddsinstitutet och Karolinska universitetssjukhuset gjort kan ett vanligt förkylningsvirus ha hejdat spridningen av svininfluensan.

Kritiken mot massvaccinationerna har dessutom varit hård. De som är kritiska menar att beslutet att massvaccinera är en överreaktion, att pandemin är iscensatt av bland andra läkemedelsindustrin - som har fått världshälsoorganisationen, WHO, med på noterna.

Att 50 procent tänker vaccinera sig är "en bra början". Det säger Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten vid Socialstyrelsen, till SvD (9/10). Han tror att när informationen om vikten av att vaccinera sig drar igång kommer fler att bli mer positivt inställda. Förhoppningsvis har Tegnell rätt.

För att kunna stoppa smittspridningen är det avgörande att så många som möjligt går och vaccinerar sig. Och att det är för tidigt att blåsa faran över för den nya influensan visar det stora utbrottet på Sörböleskolan i Skellefteå förra veckan. Där insjuknade 166 elever och fem lärare i, förvisso lindriga, influensasymtom som feber och ont i kroppen. Rektorn Gun Israelsson berättar att skolan aldrig har haft så många elever sjuka samtidigt (SvD 9/10) .

De starka skäl som tidigare har framhållits för att gå och vaccinera sig kvarstår därmed. Det handlar om att skydda sig själv och omgivningen. Inte minst barn och andra i riskgrupperna. Det handlar också om att skona sjukvården och annan samhällsservice. När många blir sjuka ökar både arbetsbelastningen och frånvaron; en ekvation som är svår att lösa. Att vaccinera sig är därför att bry sig - att visa solidaritet med andra.

Läs mer om