Våren har varit här ett tag. Men det är först i dag den hälsas välkommen med eldar och firande i goda vänners lag. Många - både vuxna och unga - är i full färd med förberedelserna inför kvällen.
Några som har planerat i flera veckor redan är fältverksamheten i Linköping, som rör sig ute bland ungdomar på debutanthelgerna. Då dricker många unga alkohol för första gången. Valborg är en av de stora debutanthelgerna och i år kommer fältsekreterare, poliser, frivilliga föräldrar och fritidspersonal röra sig nere på stan och vid Stångebrofältet, där många unga ska stråla samman.
Inför helger som valborg oroar och förfasar sig många vuxna över ungas drickande. Och visst finns det fog för oron: De nior som Corren har pratat med bekräftar att "typ alla ska supa på valborg".
Fältverksamheten har därför redan synts ute på Linköpings högstadieskolor för att lära eleverna att det är okej att inte dricka och att säga nej till alkohol. Tillsammans med frivilliga och berörda myndigheter kommer de också att göra ett viktigt jobb ikväll. Det är de som rycker in när festandet går överstyr och ser till så att de som har druckit för mycket kommer hem säkert.
Men det är inte bara ungdomar som ballar ur. Även vuxna dricker sig för fulla. Och enligt alkoholforskare och experter kan ungas drickande heller inte särskiljas från vuxnas. Det är därför som det inte går att göra något åt ungdomsfylleriet utan att ta itu med vuxnas alkoholvanor.
Svenskarnas alkoholkonsumtion har förändrats radikalt sedan mitten av 1990-talet. 1996 drack vi i genomsnitt 8,4 liter alkohol per person och år. Tio år senare var siffran 10,2 liter, en ökning med 33 procent.
Att den ökande konsumtionen är ett problem är ingen nyhet. Den diskuteras dock oftast utifrån vad det kostar samhället. Det är relevant eftersom många sjukdomar och symtom - stroke, hjärtinfarkt, sömnproblem, oro, ångest och högt blodtryck - är alkoholrelaterade. Varje år dör mellan 5 000 och 7 000 svenskar i alkoholrelaterade sjukdomar.
Men att vi har fått mer kontinentala vanor samtidigt som helgsupandet fortsätter har inte bara lett till högre kostnader. Ungdomar anammar föräldrarnas förhållningssätt till alkohol och så länge det inte förändras talar lite för att ungas drickande kommer att göra det.
Att det talas så tyst om sambandet mellan vuxnas och ungas drickande hänger ihop med den skam och moralism som omgärdar överkonsumtionen av alkohol. Att säga till någon att han eller hon dricker för mycket är detsamma som att peka ut någon som beroende - utan att det behöver vara så. Och att vara beroende, alkoholist, är än i dag oerhört skamligt.
För att våga tala öppet om det här sambandet måste vi göra upp med både moralen och skammen.
Svenska föräldrar måste få insikt om att det främst är de själva som kan påverka sina barn när det gäller inställningen till alkohol. Om de inte får den insikten kan de inte ta det ansvar som så ofta - och rättmätigt - efterlyses inför helger som valborg.