Förbud är sällan lösningen

I Frankrike har man röstat igenom ett förbud mot heltäckande slöja, så kallad burka. Även i vårt land har det höjts röster för ett liknande förbud. Argumenten är att det inte kan anses vara förenligt med ett demokratiskt och liberalt samhälle att vissa kvinnor skall hållas instängda bakom tygsjok och kulturella sedvänjor bara för att de råkat födas i en annan kultur. Det ligger onekligen någonting i det. Men det borde inte heller anses vara förenligt med ett demokratiskt och liberalt samhälle att införa särlagstiftning mot religiösa eller kulturella grupper för att förbjuda vissa klädespersedlar.

Mastiff-Canary Island mix. Det är redan idag möjligt att belägga olämpliga ägare med hundförbud. Bättre än att förbjuda hela raser.Foto: Justin Sullivan / Scanpix / 2001

Mastiff-Canary Island mix. Det är redan idag möjligt att belägga olämpliga ägare med hundförbud. Bättre än att förbjuda hela raser.Foto: Justin Sullivan / Scanpix / 2001

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-07-17 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Däremot är det inte heller rimligt att den som väljer att aktivt ställa sig utanför majoritetssamhället genom en extrem klädsel, såsom en religiös eller politisk klädnad, ska förvänta sig villkorslös anpassning från omgivningen. Den som väljer, av vilka skäl det vara månde, att täcka sitt ansikte med tyg, får finna sig i att vara utestängd från vissa yrken. Det är inte en inskränkning i religionsfriheten - bara för att du har rätt att utöva din religion betyder det inte att du har rätt att utöva alla yrken på dess premisser. Men att staten ska gå in och reglera människors livsstil genom att förbjuda vissa klädesplagg är att vida överskrida ramarna för dess roll.

Kristdemokraterna har under den pågående valrörelsen profilerat sig som ett parti som vill sätta upp just gränser för politiken. Därför är det besynnerligt att Mats Odell i dagarna gått ut med ett förslag om att införa ett kamphundsförbud av samma slag som nyligen införts i Danmark. Förvisso är det som Odell skriver i sin debattartikel på Newsmill (13/7) att det finns ett problem med aggressiva hundar i Sverige. Frågan är dock om man kommer åt detta genom att förbjuda vissa raser. National Rifle Associations ökända devis "Guns don?t kill people, people kill people" innehåller trots allt ett korn av sanning, och resonemanget är tillämpbart också på kamphundarna. Det är inte bara hundar av de förbudsaktuella raserna som biter och skadar människor och andra hundar i Sverige.

Att sätta upp en lista över förbjudna hundraser är lätt gjort, men ägarproblematiken kommer man inte åt. Lika lite som den radikala islamismen bekämpas med burkaförbud kommer de dåliga hundägarna att bli bättre för att man förbjuder vissa hundraser. Östgötske folkpartisten Mathias Sundin förespråkar ett system med licenser för vissa hundraser. Det är mer pragmatiskt och pekar i en sundare riktning än Odells kategoriska förbud. Värt att komma ihåg är emellertid att det redan idag är möjligt att belägga enskilda individer med hundförbud, om de visat sig vara olämpliga som hundägare. Det är ett lagrum som borde kunna utnyttjas oftare, liksom hyresvärdars möjlighet att porta vissa hundraser i sina bostadsområden. Generella förbud och särlagstiftning är dock sällan lösningen på komplicerade problem.

Läs mer om