Förtroendet för kungahuset minskar något i den årliga förtroendeundersökning som genomförs av SOM (samhälle, opinion, media)-institutet vid Göteborgs universitet. Kungahuset sjunker för andra året i rad, men det handlar i själva verket om en marginell förändring.
Det intressanta är i stället hur stort förtroende denna institution åtnjuter, särskilt jämfört med de politiska institutionerna.
Kungahuset kommer på sjunde plats. Universiteten, sjukvården och FN toppar listan. Riksdagen och regeringen hamnar på nionde respektive tionde plats. De politiska partierna återfinns först på artonde plats, strax före jumboplacerade EU-parlamentet och EU-kommissionen. SOM-institutet konstaterar att endast tio procent vill ha republik; två tredjedelar är för monarkin.
Skillnaden mellan folket och dess företrädare är anmärkningsvärd. I riksdagsledamöternas egen förtroendelista häromåret hamnade kungahuset först på artonde plats. Där låg i stället riksdagen i topp.
Riksdagsmännens självbild, liksom deras bild av så mycket annat i samhället, skiljer sig med andra ord påtagligt från medborgarnas bild av dem och av kungahuset. Riksdagen är inte så representativ för vanligt folk, kort sagt.