I sitt tal på måndagskvällen utmanade SD-ledaren Jimmie Åkesson Miljöpartiet om att bli Sveriges tredje största parti efter nästa års val. I går kväll får man säga att språkröret Gustav Fridolin antog den utmaningen. Laddad av låten Slagsmål, framförd av "förbandet" Navid Modiri & Gudarna, intog Fridolin scenen. Och om publikens genmäle ska räknas som en gren, slog miljöpartisten sverigedemokraten med hästlängder. Flest applåder rev språkröret ner när han kallade åhörarna för "Sverigevänner" - och därmed stal Åkessons benämning. Det gjorde Fridolin helt rätt i. Vänskapen med Sverige kan onekligen te sig på olika sätt. Lyckligtvis delas inte Åkessons version av majoriteten av svenskarna.
I den vackra sommarkvällens sista solstrålar ville Gustav Fridolin inte bara vara vän med Sverige. Han ville även kalla sig Europavän, sin EU-kritiska ställning till trots. Han efterlyste likasinnade och menade att Europas vänner numera undvek henne på grund av hennes svaga ställning. Så gör inte riktiga vänner, bannade Fridolin och påpekade att av de drygt 500 seminarier som hålls i Almedalen idag, onsdag, har blott fem EU som tema! Point taken. Intresset är inte glödhett trots att valet till Europaparlamentet hålls om mindre än ett år.
Gällande EU-valet kan Fridolin och övriga miljöpartister köra sitt race och prata klimat tills våra öron ramlar av. I det valet står inte lika mycket på spel och partiet konkurrerar inte alls om samma maktposition som i valet till riksdagen några månader senare. Det är tydligt att Fridolin inte riktigt vet vilket ben han ska stå på, då han ömsom kritiserar regeringen, ömsom flirtar med de mindre allianspartierna. En (Gotlandsodlad ekologisk får man anta) morot plockades fram i form av minskat regelkrångel för företagare i allmänhet, och slopat sjuklöneansvar för småföretagare i synnerhet. Den viftade Fridolin framför näsan på FP, KD och C. Vill ni ha den, eller väger lojaliteten med alliansen tyngre? undrade han.
De senaste åren har MP allt som oftast betraktas som tillhörande vänsterblocket, inte minst genom det misslyckade koalitionsförsöket inför valet 2010. Sådan var inte partiets tanke från början. Man ville vara ett mittenparti som utmanade båda sidor om blockgränsen. Under ett samtal tidigare under tisdagskvällen mellan Birger Schlaug, spåkrör 1992-2000, och Magda Rasmusson, ordförande Grön ungdom, fördömde Schlaug blockpolitiken i hårda ordalag och menade att den var förödande för det politiska intellektuella samtalet.
Om än med mer pragmatiska och maktlystna tankar är förmodligen Fridolin inne på samma spår som sin föregångare. Det gäller att inte positionera sig för tydligt för att undvika att bränna broar till såväl höger och vänster. Bortsett från några tveksamt finansierade förslag om miljön för dem som arbetar inom skolan och omsorgen innehöll inte MP:s dag i Almedalen många skarpa förslag. Den taktiken kommer inte att hålla nästa år när det är skarpt läge.
Maria Björk Hummelgren